LC dagoverzicht - 13 november | Aantal nieuwe coronabesmettingen loopt snel terug en Sneker twee jaar de cel in voor betrokkenheid bij No Surrender

Een GGD-medewerker van een coronateststraat krijgt een boeket chrysanten overhandigd. In totaal werden vrijdag ruim 3400 boeketten overhandigd aan teststraatmedewerkers, om hen te bedanken voor hun werk. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Friesland is de afgelopen week verder gedaald. Een 62-jarige Sneker die terechtstond in het proces rond motorclub No Surrender moet twee jaar de cel in. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In de voorbije zeven dagen testten 561 inwoners van Friesland positief. Dat is een derde minder dan de voorgaande week. Het is de vierde week op rij dat het aantal vastgestelde besmettingen daalt in Friesland, maar dat ging tijdens de tweede golf nog niet eerder met zo’n groot aantal.

GGD Fryslân meldt dat ook het aandeel positieve 70-plussers weer daalt. Ongeveer 55 van de vastgestelde besmettingen kwamen vorige week uit die leeftijdscategorie. In de verpleeg- en verzorgingshuizen dalen de besmettingen in tegenstelling tot in de thuiszorg nog niet. Een punt van zorg, vindt de GGD.

Het RIVM meldde vrijdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 95 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Donderdag werden 77 besmettingen gemeld. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Meer dan honderd extra aanmeldingen voor hulp in de zorg

De wervingscampagne voor extra handen voor de zorg in Friesland heeft in een week 117 aanmeldingen opgeleverd. In totaal staan er nu bijna driehonderd mensen geregistreerd om betaald bij te springen in de ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg.

Bert Bokma van Zorgkantoor Friesland en voorzitter van het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg is blij met de aanmeldingen, maar zegt dat er behoefte is aan meer personeel. ,,We zijn er nog niet.” Hij schat in dat de zorgorganisaties samen een paar honderd extra zorgmedewerkers nodig hebben.

No Surrender-proces: 62-jarige Sneker moet twee jaar de cel in

De 62-jarige Sneker ondernemer die No Surrender-baas Henk Kuipers inzette om zakelijke geschillen op te lossen kreeg vrijdag twee jaar cel opgelegd door de rechtbank. Tegen hem werd eerder 42 maanden celstraf geëist, maar vanwege zijn persoonlijke omstandigheden viel de straf uiteindelijk lager uit.

Kuipers, leider van de inmiddels verboden motorclub No Surrender, moet tien jaar de cel in. Tegen hem was twaalf jaar geëist. Ook drie andere kopstukken van de motorclub hoorden vrijdag hun straffen: tweemaal vier jaar cel en eenmaal 30 maanden.

Het proces is de langstlopende strafzaak die de rechtbank in Groningen ooit heeft behandeld. Toch zal de uitkomst - het oordeel van de rechters - een tussenstap zijn: er komt vrijwel zeker een behandeling in hoger beroep.

Raadselachtige kelder in Camminghaburen

Archeologen hebben in Leeuwarden een forse ondergrondse ruimte gevonden nabij de oude Camminghaburg. Het gaat om een ruimte van 6,5 meter lang en 2,5 meter breed waar via twee pijpen water inliep. De functie ervan stelt hen voor een raadsel.

Mogelijk werd de ruimte gebruikt door een smid. Of het water was bedoeld voor de was. Maar het kan ook om een heel andere toepassing gaan. De archeologen: ,,Als iemand een goede verklaring heeft, horen we het graag.’’

Is Cees Roozemond wel de man voor SC Heerenveen?

Ruim anderhalf jaar staat Cees Roozemond nu aan het zakelijk roer bij SC Heerenveen. Maar ook hij lijkt zich stuk te bijten op het immense operationele tekort van de club. Iedere dag gaat er 16.000 euro meer uit dan dat er binnenkomt. Spelersverkopen houden de club drijvende. Maar kan je daar elk jaar weer op vertrouwen?

Volgens clubwatcher Sander de Vries is het tijd dat er kritisch gekeken wordt naar het functioneren van Roozemond. Want wat is eigenlijk zijn visie? Saneren lijkt de enige optie. Maar is hij daarvoor wel de aangewezen man?

Verder in het nieuws:

* Cambuur-trainer Henk de Jong ligt er ’s nachts wel eens wakker van. Wie moet hij opstellen nu steeds meer spelers topfit en in vorm zijn? ,,Ze maken het me moeilijk’’, zei De Jong na de vrijdagse ochtendtraining. ,,Ik heb 20 jongens die kunnen spelen.’’

* Burgemeester Sybrand Buma heeft donderdag in Leeuwarden twee woningen en een loodsencomplex en het omliggende erf gesloten vanwege drugshandel.

* Patyna sluit zes afdelingen op locaties in Bolsward en Sneek. Het coronavirus is binnengedrongen in verzorgingshuizen Bloemkamp in Bolsward en de Ielânen in Sneek. In de afgelopen twee weken telden de twee locaties van zorggroep Patyna bij elkaar opgeteld 35 besmettingen.

Tip van de redactie:

* Morgen komt Sint Nicolaas. Nou ja, komen: zwaaien kan niet en je krijgt geen pepernoten. Het is allemaal tv en internet. Waar? Bekijk het in deze speciale Friese-intocht-tv-gids.

* De 24-jarige Mercy uit Woudsend heeft donderdagavond in het programma I Can See Your Voice zowel de jury als het panel voor de gek gehouden. Bijna iedereen in de studio dacht lang dat de student fotografie goed zou kunnen zingen, dat bleek zeker niet het geval te zijn. Kijk het optreden hier terug.

* Het is pijnlijk stil op Kinnum waar zo dikwijls de luide stem en hartelijke lach van veehouder Alt van Zwol klonken. Op 23 oktober overleed hij op 75-jarige leeftijd , mede aan de gevolgen van het coronavirus.

* Nu alle zorgpremies bekend zijn van de verzekeraars in Nederland kan het puzzelen beginnen. Blijf je bij je zorgverzekeraar of stap je over naar de concurrent?

Nieuws

menu