LC dagoverzicht - 13 juli | Zoekactie vissers levert niets op en deze week waarschijnlijk geen boerenprotesten

Vissers uit Friesland en Groningen hebben maandag geen spoor van het 14-jarige Duitse meisje gevonden dat zaterdagavond in zee bij Ameland vermist raakte. Foto: LC

Vissers uit Friesland en Groningen hebben maandag geen spoor van het 14-jarige Duitse meisje gevonden dat zaterdagavond in zee bij Ameland vermist raakte. Rond vier uur werd de zoektocht afgeblazen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

 

Zoektocht van vissersschepen naar vermist meisje (14) bij Ameland levert niets op

De zoektocht van 21 vissersschepen bij Ameland naar een in zee verdwenen Duits meisje heeft niets opgeleverd. Enkele vissers overwegen woensdag nog een poging te wagen.

Om vijf uur 's ochtends verzamelde de garnalenvloot zich bij het Westgat en zette vandaar koers naar de Noordzee boven Ameland. Daar voeren de schepen aanvankelijk in een linie, met hun netten uit, tot de deining dat onmogelijk maakte. ,,We hebben gezocht van west tot oost en weer terug, langs bijna alle geulen. We kunnen alleen niet dicht bij het strand komen’’, zegt garnalenvisser Johan Rispens van de Zk-18 uit Zoutkamp.

Nieuwe boerenacties nu Schouten niet ingaat op ultimatum

Het staat vast dat Nederland volgende week te maken krijgt met tal van acties van boze boeren. Daarover bestaat volgens voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) geen enkele twijfel. „We zullen Nederland helpen om stikstof te besparen”, zei hij nadat landbouwminister Carola Schouten maandag een ultimatum van de boerenactiegroep naast zich had neergelegd.

Deze week verwacht Van den Oever geen boerenprotesten. „We moeten met dit mooie weer het gras inkuilen, zodat het vee in het najaar voldoende eiwitrijk voer te eten heeft. Minder eiwit in het voer, zoals de minister wil, is heel ongezond voor de dieren.”

Regiodeal Zuidoost-Friesland is rond

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft maandagmiddag bekendgemaakt dat de Regiodeal Zuidoost-Friesland is gesloten. Het rijk investeert 15 miljoen euro: de overheden in de regio verdubbelen dat bedrag. Lees hier verder.

In hoger beroep opnieuw 9 jaar cel geëist voor brute overval op hoogbejaard echtpaar Oosterwolde

Tegen de vermeende daders van de gewelddadige overval op een hoogbejaard echtpaar uit Oosterwolde, op 22 juni 2018, is in hoger beroep opnieuw negen jaar cel geëist. De verdachten, een 26-jarige man uit Assen en een 21-jarige inwoner van Emmen, ontkenden net als bij de rechtbank iedere betrokkenheid bij de overval. Lees hier verder.

De Toerist in Friesland | ‘We begonnen met creperen’

Hoe vieren toeristen vakantie in Friesland tijdens deze coronazomer? In de rubriek De Toerist in Friesland is iedere dag een vakantieganger aan het woord. We trappen af met de familie Van de Wijngaard uit Den Oever.

Het pasgetrouwde stel Ilona (48) en Patrick (48) staan met zijn kinderen Demi (16) en Colin (12) en hond Joshy op de camping van Landal Esonstad in Anjum. Lees hier meer over hun vakantie.

Strandpaviljoens mogen in de winter blijven staan, maar niet open

Strandpaviljoens mogen gedurende het winterseizoen blijven staan. Dat scheelt de eigenaren hoge kosten om ze af te breken en volgend jaar weer op te bouwen. Maar de paviljoens mogen in de winter niet open. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had hierom gevraagd. Het kabinet staat het eenmalig toe vanwege de coronacrisis, aldus minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

„Dit verkleint de kans dat ondernemers als gevolg van de corona-maatregelen in financiële problemen komen”, schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Alleen het hoofdgebouw mag blijven staan. Veel paviljoeneigenaren hebben het net als andere horecabedrijven moeilijk omdat ze door de coronacrisis later zijn opengegaan. Ook kunnen ze minder klanten ontvangen omdat ze rekening moeten houden met de 1,5 meterregel.

Horeca-ondernemers sluiten acties tegen coronaregels niet uit

Als er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep tot versoepelingen voor de horecabranche, sluiten ondernemers in de sector acties niet uit. Dat zegt voorzitter Robert Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Ik ben me nog niet aan het voorbereiden op een gang naar het Malieveld, maar ik vraag me af in hoeverre onze leden zich aan de coronamaatregelen blijven houden als de situatie steeds nijpender wordt.” Lees hier verder.

Grandcafé-restaurant ‘t Smelnehûs in Drachten sluit definitief de deuren

De coronacrisis lijkt te veel van ‘t Smelnehûs in Drachten te hebben gevergd. Het grandcafé-restaurant heeft definitief zijn deuren gesloten. ,,Na 25 jaar de gezelligste huiskamer van Drachten te zijn geweest, hebben wij met pijn in ons hart besloten om te stoppen’’, zo luidt de boodschap die afgelopen woensdag op de Facebookpagina van ‘t Smelnehûs verscheen. ,,Wij vinden het een ontzettende moeilijke keuze, maar zien nu kans om voor ons en onze medewerkers een passende sluiting te bieden.’’

Horecafamilie Van der Mei, ze exploiteren ook de verderop gelegen Brasserie De Waag, opende ‘t Smelnehûs eind 1994. De Drachtster vaart moest toen nog opnieuw uitgegraven worden. In het statige pand was tot 1972 het gemeentehuis van Smallingerland en later museum It Bleekerhûs gevestigd.

Aantal woninginbraken bijna op oude niveau

Het aantal woninginbraken is, na een dip vanwege de coronacrisis, bijna op het oude niveau. Een woordvoerster van de korpsleiding heeft berichtgeving van het AD hierover bevestigd.

Afgelopen week werd volgens de politie in Nederland 510 keer ingebroken, dat zijn zestig inbraken minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tijdens de coronabeperkingen van maart tot en met juni werd 6951 keer ingebroken tegen 11.041 in dezelfde periode vorig jaar. Dat was een daling van 37 procent. Lees hier verder.

Actiegroepen De Buren en Vrij Normaal hangen opnieuw spandoeken door de provincie

Actiegroepen De Buren en Vrij Normaal hebben in de nacht van zondag op maandag zo’n 100 spandoeken opgehangen op verschillende plaatsen in de provincie. Met de actie willen de groepen het zorgpersoneel en actievoerende boeren een hart onder de riem steken. Met de actie laten ze ook weten klaar te zijn met de coronamaatregels.

De spandoeken hangen aan viaducten, bij verzorgingstehuizen en op zichtbare locaties zoals rotondes en kruispunten. Onder andere bij Beetsterzwaag, Drachten, Ureterp en omstreken. Eerder deze maand heeft de groep ook actie gevoerd waarbij zo’n 30 spandoeken werden opgehangen in Drachten.

Gemeenten krijgen meer slagkracht tegen overlast op azc’s

Het rijk komt met ‘gereedschap’ voor gemeenten die kampen met criminele asielzoekers. Die bevat handvatten als snelrecht om overlast te beteugelen.

Er kan nog steviger worden opgetreden tegen raddraaiers dan nu gebeurt, stellen de ketenmariniers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat nu een ‘kist’ met mogelijkheden aan het samenstellen is. ,,Snelrecht, gebiedsverboden, aanspreken, er komt van alles in. Gemeenten kunnen daar straks naar behoefte vrij uit putten. Het blijft altijd maatwerk’’, zegt Cor de Lange, een van de drie ketenmariniers in Nederland en nauw betrokken bij de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Lees hier verder.

Lees ook [PREMIUM] Ketenmariniers speuren naar overlastplegers op azc’s: ‘We hebben geen macht, maar invloed’

In september gaat Kyra (21) in een maand tijd een rondje om de Waddeneilanden zwemmen: ‘Het is gekkenwerk’

Ze zegt het zelf maar vast, eigenlijk is het gekkenwerk. Toch gaat Kyra Wijnker (21) uit Den Helder de uitdaging aan: in september zwemt ze een rondje om de Waddeneilanden.

Ieder weekend is Wijnker van plan een eiland af te vinken, te beginnen met Schiermonnikoog. Doordeweeks neemt ze dan rust. Een exacte startdatum heeft ze nog niet, dat is afhankelijk van het weer. Ondanks dat het nog nooit is gedaan, wil de Noord-Hollandse een poging wagen. Of misschien juist daarom wel. ,,Het zat al anderhalf jaar in mijn hoofd. Ik doe het omdat ik denk dat het kan. Of het lukt, daar komen we in september pas achter’’, vertelt Wijnker nuchter. Terschelling zal het zwaarst worden, met zo’n 80 kilometer. Lees hier verder.

Nieuws

menu