LC dagoverzicht - 13 augustus | Verdachte Tesla-branden noemt namen opdrachtgevers en 200 jongeren laten zich testen op Terschelling

FOTO LC/JAN LIGTHART

Volledig onverwacht bekende een 33-jarige Noordwoldiger vandaag in de rechtbank dat hij verantwoordelijk is voor de brandende Tesla’s in Joure. Hij noemde daarbij ook zijn opdrachtgevers. Op Terschelling ging het hard met de coronatesten. 200 jongeren lieten slijm afnemen. Op camping Appelhof is de sfeer bedrukt. Al zijn er ook nog genoeg jongeren die gewoon doorfeesten. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Testlocatie Terschelling dicht: het testmateriaal is op

GGD Fryslân kan pas morgen (vrijdag) weer coronatests doen op Terschelling. Dat kon bij kerkgebouw ET-10 in Midsland, maar het testmateriaal is op. Tweehonderd jongeren hebben zich donderdag laten testen. Het grootste deel daarvan verblijft op de camping of was daar geweest. GGD Fryslân had op honderd jongeren gerekend, maar kreeg het dubbele te verwerken. Lees hier verder.

Jongeren op camping Appelhof: ‘De sfeer was gelijk verpest’

Jongeren op Terschelling, die op camping Appelhof verbleven, zeggen dat de coronabesmettingen de sfeer ,,hebben verpest’‘.

Verdachte bekent Tesla’s van curator te hebben aangestoken

Een 33-jarige inwoner van Noordwolde heeft bekend dat hij in 2018 twee maal de Tesla van een curator in Joure in brand heeft gestoken. Hij noemde zelfs de namen van zijn opdrachtgevers.

Tot nu toe ontkende de Noordwoldiger steevast dat hij de auto’s van Cynthia Grondsma in brand heeft gestoken. Voor het gerechtshof kwam hij donderdagmiddag totaal onverwachts tot zijn bekentenis. Lees hier verder.

Waarom zijn er in Friesland ineens weer zo veel stroomstoringen?

Hitte in Friesland en stroomstoringen lijken nauw aan elkaar verbonden. Dat klopt ook, zegt netbeheerder Liander. Het heeft te maken met oude verbindingsstukken. Wat het elektriciteitsnet betreft is Friesland een verhaal apart. In de grond liggen kabels die veertig jaar geleden al zijn aangelegd en aan elkaar verbonden zijn door nekaldietmoffen. Dat zijn verbindingsstukken tussen stroomkabels. Lees hier verder.

Veel tips na delen beelden zware mishandeling in Sneek

De politie in Sneek heeft een aanzienlijke hoeveelheid tips binnengekregen na het delen van de beelden van een zware mishandeling in Sneek. Het gaat volgens de politie om ,,veel tips en aanwijzingen’’. Daarbij zijn ook namen van verdachten genoemd. De beelden, gemaakt door een beveiligingscamera, zijn inmiddels verwijderd.

Twee mannen werden in de nacht van zondag 2 augustus zwaar mishandeld door zes jongeren op de Looxmagracht in het centrum van Sneek. Omdat niemand van de verdachten zichzelf had gemeld, werd besloten de beelden openbaar te maken.

Ventilatoren en vochtige staldaken: zo zorgen boeren voor verkoeling bij de koeien

De hitte van de afgelopen dagen treft ook de driehonderd koeien van melkveehouders Bert en Henry Bijsterbosch van Maatschap Bijsterbosch Hemelum. De boeren doen er alles aan om de temperatuur in de stal zo laag mogelijk te houden.

30.000 euro voor centrumplannen Akkrum en Jubbega

Er wordt nu echt werk gemaakt van de centrumvisies voor Akkrum en Jubbega. Voor de ontwikkeling van deze plannen trekt de gemeente Heerenveen 30.000 euro uit, oftewel 15.000 euro per dorp. Lees hier verder.

Elstar-appels zijn nu amper in de supermarkt te vinden, maar wel (bijna) het hele jaar bij de groenteboer

De liefhebbers van Elstar kunnen hun favoriete appel momenteel nog krijgen bij de groenteboer. De appel is daar namelijk bijna het hele jaar te koop, in tegenstelling tot bij de supermarkt. ,,Supermarkten kunnen momenteel niet aan grote ladingen komen, vandaar dat ze de Elstar-appels niet hebben”, aldus groenteman Yne van der Meulen. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Burgemeester sluit drugspand in Tzummarum

* Doniahal Sint Nyk maandag weer open

* Faillissement Happy Beton uit Kollum raakt dertien medewerkers, die lange tijd van niets weten

* Enquête wegens zorgen over aanbod woningen Buitenpost

Tip van de redactie:

* Cameraploeg Netflix strijkt neer in It Heidenskip: in 2022 documentaire over fierljeppen

* Colombianen wassen cocaïne in drugslab Nijeveen: gevaarlijk werk dat niemand wil doen. Wie zijn deze ‘onderknuppels’

* Wordt de droom van Leeuwarder Kayin Kleefstra (23) toch werkelijkheid? ‘Ik ben voor een week Superboer’

* Dit kun je allemaal doen met aquafaba, de wonderlijke eiwitvervanger in je keukenkastje

Nieuws

menu