LC dagoverzicht - 12 oktober | Redteam adviseert harde lockdown

Als het beleid niet verandert, liggen volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrezen de medisch specialisten.

Het Redteam, een groep onafhankelijke wetenschappers die het kabinet adviseert over coronamaatregelen, denkt dat een korte lockdown van een week of twee effect kan hebben. Daarbij is de hoop ook dat in die twee weken het aantal besmettingen afneemt, waardoor er meer rust ontstaat en weer sneller bij de GGD’s getest kan worden. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Stevig ingrijpen, met een lockdown van een paar weken, is nodig om het coronavirus onder controle te krijgen. Alleen dan is het mogelijk om kerst en oud en nieuw weer met vrienden en familie te kunnen vieren.

Dat advies komt van het Redteam. ,,We moeten nu een stevige hamerslag uitdelen’', zo verwoordt  Bert Mulder het, de CWZ-microbioloog die deel uit maakt van het Redteam. ,,Anders vrees ik dat we nog ver in 2021 met maatregelen lopen te stoeien.’’
 

Het Redteam voelt zich gesterkt door  Diederik Gommers  . Het hoofd van alle ic's pleitte ook voor een lockdown, omdat de ziekenhuizen anders veel meer reguliere zorg moeten gaan afbouwen dan ze nu al doen. ,,Wij denken dat je nu met de hamer moet komen.’’ En dat daarna, zo verwoordt het Redteam het, met het virus ‘gedanst’ kan worden: dan zijn alleen nog af en toe aanscherpingen van maatregelen nodig om het aantal besmettingen te beperken.

294 nieuwe besmettingen

De voorbije dag hebben 294 mensen in Friesland positief getest op corona. Dat zijn er 115 meer dan een dag geleden. Toen kregen 179 Friezen een positieve testuitslag te horen. In Leeuwarden zijn wederom de meeste nieuwe besmettingen gemeten. Daar gaat het om 87 mensen. In Súdwest-Fryslân gaat het om 44 positieven en in Smallingerland en De Fryske Marren om 24.

Rechter vernietigt besluit snelvaren Burgumer Mar

De proef met snelvaren op de Burgumer Mar is voorlopig van de baan. De rechter heeft de provincie teruggefloten. De rechtbank begrijpt niet waarom de provincie snelvaren mogelijk wil maken, terwijl dit ten koste kan gaan van de rust en ruimte die kenmerkend zijn voor de Burgumer Mar. Bovendien had de provincie meer moeten doen om de veiligheid op het water te borgen. Alleen extra toezicht en handhaving is niet voldoende. Lees hier verder.

Dader steekincident Leeuwarden nog steeds voortvluchtig

Van de dader van de steekpartij in het centrum van Leeuwarden ontbreekt nog ieder spoor. Een 28-jarige man uit Leeuwarden raakte zondagavond gewond en moest naar het ziekenhuis vervoerd worden.

Het onderzoek naar de steekpartij loopt nog, zo meldt de politie. De steekpartij vond plaats op de Wirdumerdijk, het slachtoffer werd gevonden op de Berlikumermarkt.

KOKO Radio: SC Heerenveen maakt kans tegen Ajax, Cambuur nu al op promotiekoers

In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken de verslaggevers met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Heerenveen en Cambuur, zowel op het veld als daarbuiten.

SC Heerenveen kent een verrassend goede seizoensstart: uit de eerste 4 competitieduels pakte de ploeg van Johnny Jansen 10 punten. Wat zijn de sleutels voor het succes? En is dit weekend in Amsterdam een goed resultaat mogelijk tegen Ajax?”

Cambuur staat, na de ruime overwinning op FC Dordrecht (5-0), weer in de top van de eerste divisie. Wat mogen we de komende maanden verwachten van de club, die vorig seizoen rechtstreeks op de titel afstevende?

Ouders richten meldpunt op voor klachten en reacties over mondkapjesbeleid op scholen

Een groep ouders met kinderen op diverse scholen in en rondom Leeuwarden opent dinsdag een digitaal meldpunt voor klachten en reacties naar aanleiding van de invoering van mondkapjes op scholen.

Ze doen dit als vervolg op de noodbrief die vorige week werd verstuurd. Met het meldpunt willen de ouders „op transparante wijze misstanden en excessen aan de kaak stellen” met betrekking tot het mondkapjesbeleid op scholen.

Het dwingende karakter van het beleid en de communicatie zorgt voor onrust en spanningen, terwijl jongeren juist geen risicogroep zijn, zo stellen de ouders. Ook zeggen de ouders al signalen te hebben ontvangen dat de mondkapjes zorgen voor lichamelijke bijwerkingen.

Afgelopen week heeft de groep ouders gesproken met de directie van OVO-Fryslân Noord, CVO- NWF en het Nordwin College. Tijdens dit gesprek is afgesproken dat de ouders een spreekbuis zullen zijn voor ouders die het lastig vinden om zelf richting school een melding te doen. Als er meldingen worden gedaan via het meldpunt, geeft de groep ouders dit door aan de betreffende instelling.

Drachtster moet rijbewijs inleveren na ruzie op bruiloftsfeest

Een ruzie op een bruiloftsfeest in Nijega had voor een Drachtster (25) verstrekkende gevolgen. De man moest maandag voor de rechter verschijnen voor dronken rijden en omdat hij de auto van zijn zwager flink had beschadigd. Hij kreeg ook nog eens te horen dat zijn rijbewijs definitief ongeldig is.

Op de bruiloft had de Drachtster woorden gekregen met zijn zwager. Die had de verdachte bij de keel gegrepen. De Drachtster koos ervoor het feest te verlaten, maar niet voor hij de BMW van zijn zwager met een moersleutel te lijf was gegaan. De verdachte beweerde dat hij slechts een koplamp en een buitenspiegel had gemold.
 

 

Nieuws

menu