LC dagoverzicht - 12 augustus | Camping Appelhof dicht na coronabesmettingen en Wijnsma Bouw ten onder

Jongeren van camping Appelhof onderweg naar de supermarkt. FOTO PRONEWS

Camping Appelhof op Terschelling gaat volgende week dicht, nadat besmette jongeren op de camping hebben gekampeerd. Wijnsma Bouw uit Dokkum gooit de handdoek in de ring door corona, opdrachtgevers betaalden hen niet uit. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Twee jongeren testen positief na vakantie op Appelhof

Jongerencamping Appelhof op Terschelling sluit de deuren twee weken eerder dan gebruikelijk. Bij acht jongeren (uit verschillende delen van het land) die op de camping verbleven, is corona vastgesteld. De komende dagen worden gasten benaderd dat ze hun reservering kosteloos kunnen annuleren. Lees hier verder.

De gemeente stelde dat de camping geen coronabeperkingen opgelegd heeft gekregen. Er moesten wel maatregelen genomen worden om de anderhalve meter afstand in acht te nemen en er waren tijdslots om te douchen, aldus een woordvoerder van de gemeente Terschelling. Lees hier verder.

Vanaf donderdag kunnen toeristen en eilanders zich laten testen bij een testlocatie in kerkgebouw ET-10 in Midsland. Per dag kan de GGD hier honderd mensen onderzoeken. De verwachting is dat de locatie een week actief blijft.

Rioolwateronderzoek wees vorige week al uit dat het coronavirus was opgedoken op Terschelling. Onderzoekers troffen op 6 augustus ,,een signaal’’ aan in het afvalwater. Dat was voor het eerst in drie weken. Dinsdag, vijf dagen later, werd bekend dat minstens twee gasten van camping Appelhof positief zijn getest. Lees hier meer over dit rioolwateronderzoek.

Voetbalclubs Noardeast-Fryslân sluiten voorlopig de deuren wegens corona

Veel voetbalclubs in Noardeast-Fryslân hebben hun accommodaties op slot gedaan. Spelers van een aantal verenigingen zijn positief getest op het coronavirus. De velden en kantine van Ternaard, Holwerd, Blije, Wardy uit Ferwert en Ropta Boys (Oosternijkerk) zijn voorlopig niet toegankelijk. Ook bij Be Quick Dokkum zijn er in elk geval tot en met zaterdag geen activiteiten. Lees hier meer.

Wijnsma Bouw in Dokkum ten onder aan corona

Nog geen negen maanden na zijn oprichting heeft het Dokkumer Multibouw Wijnsma de handdoek in de ring gegooid. Eigenaar Richard Wijnsma wijt de ondergang aan corona. Lees hier verder.

Besluit over 180 nieuwe studentenstudio’s Droevendal in Leeuwarden pas na buurtoverleg

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden staan positief tegenover de komst van 180 studentenwoningen aan het Droevendal. Een definitief besluit stellen ze echter nog uit. Dit schrijven zij in een brief aan de gemeenteraad. De zelfstandige studentenstudio’s zijn gepland in het achterste deel van het KPN-gebouw. De voorzijde aan de Tweebaksmarkt wordt door Post Plaza gebruikt als uitbreiding van het hiernaast gelegen hotel. Lees hier verder.

Familie: geen politiek karakter stille tocht voor Bas van Wijk

De familie van de zaterdag in Amsterdam omgekomen Bas van Wijk geeft nadrukkelijk aan dat de stille tocht die vrijdag wordt gehouden geen politiek karakter heeft en dat ze ook niet wil dat die als zodanig wordt gebruikt. De tocht is bedoeld om stil te staan bij Van Wijk. „Iedereen die vanuit zijn of haar hart aan deze tocht wil deelnemen, is daarbij welkom”, laat de familie aan het ANP weten. Onder anderen Thierry Baudet en Geert Wilders hebben getwitterd over de zaak.

Van Wijk (24) werd zaterdag doodgeschoten bij een recreatieplas in Amsterdam. Volgens de familie gebeurde dat toen hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen. Er is nog geen verdachte aangehouden.

Advies ministerie: controleer ventilatie op scholen

Als scholen nog niet gecontroleerd hebben of hun ventilatie op orde is, moeten zij dat „in de komende periode” doen, adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan schoolbestuurders. Vanaf maandag 17 augustus gaan de scholen in Noord-Nederland weer open. Lees hier verder.

Schipper drinkt vier liter bier

Een Leeuwarder (60) had veel te veel gedronken toen hij op 13 september vorig jaar met zijn snelle motorboot door de Wide Greuns bij zijn woonplaats voer. Woensdag veroordeelde politierechter Klaas Bunk de schipper wegens varen onder invloed tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijk vaarverbod van een half jaar. Lees hier verder.

Werknemer Carglass verduistert duizenden euro’s: maximale werkstraf

In een andere zaak veroordeelde rechter Bunk een 33-jarige Drachtster. Die had in een jaar tijd – vanaf mei 2018 tot juni 2019 – bij zijn werkgever Carglass duizenden euro’s in zijn eigen zak gestoken. De Drachtster had financiële problemen en hij was verslaafd aan cocaïne. ,,Het ging zo makkelijk”, zei hij tegen rechter Bunk. Lees hier verder.

Elf dode vogels gevonden bij vijvers in Drachten

In Drachten zijn meerdere dode vogels gevonden bij de vijvers tussen de straten St. Jansberg en Alferhof. De gemeente Smallingerland denkt dat het mogelijk verschijnselen van botulisme zijn en plaatste daarom waarschuwingsborden. Lees hier verder.

Conducteur spreekt vrouw aan op niet dragen mondkapje en wordt aangevallen en uitgescholden

Een conducteur is in de trein richting Grou beledigd en aangevallen door een vrouw. Zij droeg geen mondkapje en daar sprak de conducteur haar op aan. Toen de conducteur haar aansprak, begon de vrouw hem uit te schelden en te beledigen. De conducteur vertelde haar dat ze de trein op station Grou-Jirnsum moest verlaten. Vervolgens kwam de vrouw overeind en viel ze de conducteur al scheldend aan. Daarbij probeerde ze de conducteur in zijn gezicht te slaan. Lees hier meer.

Tienduizenden huishoudens in Smallingerland urenlang zonder stroom

Tienduizenden huishoudens in Drachten en een groot aantal omliggende dorpen zaten dinsdagavond en -nacht urenlang zonder stroom. Volgens netbeheerder Liander waren tussen de 20.000 en 40.000 huishoudens gedupeerd. De storing begon net voor middernacht. Bij veel bedrijven ging daardoor het alarm af. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Hebben Nederlandse coronadoden de griep in de winter overleefd?

* Mening over klimaatverandering gevraagd: gaan technologie en innovatie de oplossing bieden?

* Toerisme is bij uitstek een sector om geld mee te verdienen - mits je weet wat je doet

* Recordreeks van zeven tropische dagen in De Bilt

Tip van de redactie:

* Rutte en Kelder op doodnormale vakantiefoto: tweet van Bert-Jan vanaf Terschelling maakt veel los

* Dit is waarom de Elstar-appels in de winkel allemaal op zijn

* Hoe de landbouw kan zorgen voor een groen en goed gevoed continent

* Welke foto’s van Zwarte Piet mag je nog op Facebook zetten? Dit zijn de regels

Nieuws

menu