LC dagoverzicht - 11 september | Aantal coronabesmettingen loopt weer op in Friesland en Mollema uit de tour

Bauke Mollema FOTO DAVID STOCKMAN

Na twee weken van dalende weektotalen, neemt het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Friesland weer toe. 37 inwoners testten afgelopen week positief. Negen meer dan in de voorgaande week. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De afgelopen week hebben bijna vijfduizend (4965) mensen zich laten testen. Dat aantal was niet eerder zo hoog, aldus de GGD. Het zijn er 731 meer dan vorige week. Zorgmedewerkers krijgen sinds woensdag voorrang bij een coronatest. Al tientallen medewerkers hebben daar gebruik van gemaakt.

In de gemeente Leeuwarden testten de afgelopen week de meeste mensen positief (12). In Heerenveen waren dat er 6, in Súdwest-Fryslân 5, in Opsterland, Smallingerland en Waadhoeke 3. In De Fryske Marren en Noardeast-Fryslân gaat het om twee besmettingen en in Weststellingwerf om eentje.

Bij woonzorgcentrum Toutenburg in Noardburgum testte donderdag een medewerker positief . Een afdeling, tien bewoners en drie medewerkers is daarom in quarantaine.

In Bolsward sluit Danscafé ‘t Hofje op last van de burgemeester. Bij een controle bleken de anderhalvemetermaatregelen niet na te worden geleefd. De eigenaar van het café moet een plan opstellen waarmee hij de regels wel kan handhaven. Na goedkeuring van de gemeente kan ‘t Hofje daarna weer open.

Bekijk alle actuele data in dit artikel.

Nieuwe verdediger direct in de basis bij Heerenveen

De donderdag gepresenteerde Pawel Bochniewitz staat zaterdag direct in de basis bij SC Heerenveen in de openingswedstrijd tegen Willem II. Of hij in de verdediging naast Jan Paul van Hecke staat is echter nog maar de vraag. Van Hecke is door de Engelse club Brighton overgenomen van NAC Breda en direct verhuurd aan Heerenveen. Het papierwerk lijkt echter niet op tijd rond te zijn om hem zaterdag op te kunnen stellen.

De donderdag eveneens gepresenteerde Oliver Batista Meier staat hoogstwaarschijnlijk niet in de basis. De Duitse jeugdinternational die gehuurd wordt van Bayern München is speelgerechtigd en fit, maar heeft al lang geen wedstrijdminuten gemaakt. Jansen: Johnny Jansen: ,,Oliver heeft natuurlijk wel met Bayern München getraind, tot en met de Champions Leaguefinale, op een niveau dat natuurlijk enorm hoog ligt. Maar je moet je afvragen wat de intensiteit van die trainingen was. De basis van Bayern trainde vooral om fit te blijven. Oliver liet tijdens de trainingen met ons meteen zien dat hij fantastisch kan voetballen. Maar ik weet nog niet of hij fysiek in staat is om tegen Willem II te voetballen.”

Bauke Mollema met gebroken pols uit de tour

Bauke Mollema heeft de Ronde van Frankrijk moeten verlaten. De nummer 13 van het algemeen klassement kwam in de dertiende etappe ten val. Hij zou daarbij een pols hebben gebroken. Mollema gaf huilend op, zo vertelden omstanders. Hij werd eerst met een ambulance vervoerd. Vervolgens bracht een helikopter hem naar naar een ziekenhuis in Clermont-Ferrand. Daar laat hij een scan van zijn gekwetste pols maken. Mollema heeft ook last van een schouder.

Mollema (Trek-Segafredo) was de best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement van de Tour. Hij was een van de slachtoffers van een valpartij zo’n 86 kilometer van de finish. In een flauwe bocht naar rechts gingen enkele renners onderuit. Romain Bardet, de Franse nummer 4 van het algemeen klassement, belandde ook op het wegdek. Hij bleef even zitten, maar stapte vervolgens weer op de fiets. Nairo Quintana, de nummer 5 van het klassement. hield een beschadigde elleboog aan de valpartij over.

Hoe dicht Heerenveen het gat van 2 miljoen?

Door een administratieve flater rekende de gemeente Heerenveen zich afgelopen jaren te rijk. In totaal kwam voor bijna 2 miljoen euro aan eenmalige inkomsten, structureel in de boeken. Om dat gat te dichten, presenteerde het college van burgemeester en wethouders vrijdag drie mogelijke oplossingen.

Twee daarvan acht het college niet verstandig. Het op de lange baan schuiven van de noodzakelijke bezuinigingen of op korte termijn juist scherpe keuzes maken, heeft gevolgen die niet direct te overzien zijn. Een betere optie is een duik in de reserves en het op de lange baan schuiven van het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. De gemeenteraad mag uiteindelijk een besluit nemen over hoe het gat in de begroting gedicht moet worden.

En verder in het nieuws:

* Ode aan het Landschap: grote Europese parkenconferentie komt naar Leeuwarden

* Zeeberen uit door corona getroffen Engelse dierentuin naar AquaZoo

* Politie doorzoekt met dregteam water bij de Ryslânsbrêge in Dokkum

* Twee personen ernstig gewond geraakt bij eenzijdig motorongeval Opeinde

* Gevangene PI Leeuwarden probeert bewaarder met mes neer te steken

Tip van de redactie:

* Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?

* Wil je meedoen aan de Verhalenavond? Daar is een aantal strikte spelregels aan verbonden

* Column Asing Walthaus: Hondenjaren

* Helmut Newton, die dit jaar honderd zou zijn geworden, veranderde de modefotografie maar het gaat altijd over die naakten

Nieuws

menu