LC dagoverzicht - 11 november | De Jonge: hoogtepunt van de tweede coronagolf is voorbij

Rutte en De Jonge. ANP

Het RIVM meldde woensdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 92 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Dinsdag werden 80 besmettingen gemeld. Coronaminister Hugo de Jonge liet woensdag weten dat het hoogtepunt van de tweede coronagolf voorbij is. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* In Jirnsum kon de traditionele Lampionoptocht op 11 november dit jaar niet doorgaan. Daarom delen kinderen lichtjes uit aan (eenzame) ouderen in het dorp. Hoe je dit jaar Sint Maarten kunt vieren lees je hier.

* Het RIVM meldde woensdag dat het aantal ziekenhuisopnames steeg met 1. Er zijn 181 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Er kwam 1 overlijden bij. Het totaal staat nu op 97. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

* Het hoogtepunt van de tweede coronagolf is voorbij . Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag tijdens een livesessie op Facebook, samen met premier Rutte. ,,We hebben de bocht met elkaar genomen, we hebben de daling ingezet . Dit moeten we gewoon even met z‘n allen vasthouden.”

* Romke de Jong uit Gorredijk is door D66 op plek 21 gezet van de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen . Hij is de hoogste Fries . De Jong moet als kandidaat vooral ondernemers en kiezers uit de periferie aanspreken.

* De motie voor financiële steun voor prostituees die moeten leven van voedselbonnen wordt woensdagavond door zeven partijen in de Leeuwarder raad ingediend. Naast initiatiefnemers ChristenUnie en PvdA zijn dat het CDA, Lijst058, D66, GroenLinks en Gemeentebelangen.

* De helft van de werknemers in Nederland wil dat er ruimte wordt vrijgemaakt voor een wandeling tijdens de werkdag , blijkt uit nieuw onderzoek. Regelmatig een blokje om is goed voor lichaam en geest , stellen ook Zorg van de Zaak Netwerk en de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Een vernieuwde app moet werkenden dagelijks aan de wandel krijgen.

* Een 26-jarige inwoner van Boelenslaan ging er als een haas in zijn auto vandoor , toen hij op 2 maart vorig jaar in Drachten de politie achter zich aan kreeg. Wat volgde noemde de officier van justitie „ een dollemansrit ”.

* De NS vraagt alle treinreizigers om hun ritten voortaan vooraf aan te melden . Op basis daarvan ontvangen reizigers een advies op maat over de verwachte drukte in hun trein. Nu mijden veel Nederlanders het spoor uit angst voor Covid-19.

* In het onderzoek naar een fatale schietpartij maandagavond in Hoogersmilde (Drenthe) heeft de politie woensdagochtend in Leeuwarden een verdachte aangehouden .

* De mensenrechtenvlag , bedacht door Tûmba en ontworpen door Leeuwarder ontwerper Menno de Boer, wappert op 10 december op veel gebouwen in Nederland. Het is dan de Internationale Dag van de Mensenrechten .

Nieuws

menu