LC dagoverzicht - 10 september | Corona op Bornego Junior en ook Vlielander ANWB-paddestoelen te koop

Gebouw van het Bornego-college in Heerenveen. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Bij een docente van het Bornego College in Heerenveen is corona vastgesteld. Het gaat om een leerkracht van de vestiging Bornego Junior met 450 leerlingen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De school heeft ouders, leerlingen en medewerkers donderdagmiddag geïnformeerd over de besmetting. ,,Het gaat om een docente die alleen op deze vestiging lesgeeft’’, zegt directer Mark Kwakman van Bornego Junior. ,,Ze heeft goed gehandeld en was uit voorzorg al thuisgebleven.’’

Op advies van de GGD Fryslân blijft de school gewoon open. Het risico op verdere besmetting lijkt klein. Op de school in Heerenveen werken tussen de veertig en vijftig leerkrachten. Ze geven les aan leerlingen uit de eerste twee klassen van vmbo, havo en vwo.

De docente heeft lang moeten wachten op zowel de test als de uitslag, zegt Kwakman. ,,Daardoor heeft ze er een groot deel van de quarantaineperiode al opzitten. Het duurde een aantal dagen voor ze getest kon worden en daarna ook nog 47 uur voor de uitslag kwam.’’

Het protocol voor scholen schrijft voor dat besmette leerkrachten tien dagen in quarantaine moeten gaan. Na deze periode moet de medewerker nog 24 uur klachtenvrij zijn om weer aan het werk te mogen. Naar verwachting kan de docent maandag of dinsdag weer op school lesgeven.

Alpacadrama door geknabbel aan giftige Oleander-plant

Chica, Chico en Cherry: een onafscheidelijk trio alpaca’s dat sinds een half jaar onderdak heeft in Schraard. Nu zijn er echter nog maar twee. Cherry snoepte van de giftige Oleander-plant en ging dood door verstikking. Eigenaar Monique Fennis pleit voor meer bewustwording. ,,Nu is het een alpaca, maar stel dat een nieuwsgierig kindje het in zijn mond stopt..”

Haar verhaal heeft een dubbele lading. Enerzijds is ze strijdbaar en vastberaden, anderzijds verdrietig en somber. ,,Ze is in mijn armen doodgegaan.”

Ze reconstrueert de trieste situatie vanuit de ruime schuur naast hun huis. ,,Hier hebben de plantjes gestaan”, wijst ze. Nietsvermoedend koopt ze een aantal bij een groencentrum in de buurt. ,,Ze stonden in de koopjeshoek. 50 procent korting, het was een impulsaankoop.” Maar ze zullen mooi staan op de pas aangelegde steiger, zo is de gedachte. Lees hier verder.

Ook Vlielander ANWB-paddenstoelen worden geveild

In navolging van de ANWB-paddenstoelen op Terschelling zullen ook de paddenstoelen op Vlieland geveild worden.

Alle wegwijzers en paddenstoelen op het eiland zijn de afgelopen tijd vervangen. Toen toonden veel mensen belangstelling om een Vlielander wegwijzer-paddenstoel te kopen.

De gemeente heeft de paddenstoelen daarom aan de VVV geschonken, die in het najaar een veiling zal organiseren. De opbrengsten van de veiling gaan naar een toeristisch doel.

Op Terschelling werden de paddenstoelen begin dit jaar ook vervangen en geveild. Ook zeer oude exemplaren werden toen via Marktplaats verkocht. Deze veilig bracht zeker 30.000 euro op, die opbrengst ging toen naar een maquette op het eiland voor blinden en slechtzienden. Ook werd er in juli een unieke Terschellinger Suzuki Jimny geveild door de VVV.

Fries-Drentse ex-advocaat moet mijnbouwers uit Kazachstan een vermogen terugbetalen

De rechtbank in Leeuwarden heeft een voormalig advocatenkantoor in Burgum veroordeeld tot het terugbetalen van een half miljoen aan een mijnbouwbedrijf uit Kazachstan.

Topman Kintal Islamov van Dala Mining kwam half februari persoonlijk naar Leeuwarden om de rechtszaak tegen ex-advocaat Folkert van der Hoef en diens zakenpartners bij te wonen. Het geduld van de gedupeerde Kazach werd op de proef gesteld. Vanwege de pandemie liet het oordeel van de drie rechters een half jaar op zich wachten.

Van der Hoef was tot zijn schorsing advocaat en naamgever van een advocatenkantoor in Burgum. In 2012 kreeg hij als bestuurder van de aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde vermogensbeheerder Parkdale International 5 miljoen euro van Dala Mining onder zijn hoede.

De mijnbouwers hoopten met dat kapitaal een Japanse financiering los te krijgen. Dala Mining bezit in centraal Kazachstan de mijnbouwconsessie Koktenkol. De bodem zit er vol wolfraam, een kostbaar zwaar metaal dat onder meer gebruikt wordt voor de productie van smartphones en tablets. Lees hier verder.

LC Live vanuit Drachten over jongeren en messen

In LC Live is vandaag burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland te gast. Hij voerde deze zomer een messenverbod en preventief fouilleren in voor Drachten.

Aanleiding tot deze maatregelen was de steekpartij op 22 december 2019, die het leven kostte aan de 16-jarige Roan Brilstra uit Drachten. Twee jongens (toen 14 en 15 jaar) werden hiervoor aangehouden.

In de uitzending is ook jongerenwerker Arnold Jorna van Amaryllis in Leeuwarden te gast. Onder de hashtag #NoShank, straattaal voor ‘geen wapen’, willen 250 jongerenwerkers tieners bewust maken van het gevaar van het dragen van messen en andere wapens.

Alle voetbal bij LAC Frisia stilgelegd omdat drie leden wachten op uitslag coronatest

Voetbalclub LAC Frisia 1883 heeft alle wedstrijden voor komend weekend afgelast. Een lid is positief getest op corona.

In eerste instantie verstuurde de club een bericht aan de leden dat het programma was afgelast omdat er drie spelers in afwachting waren van de uitslag van een coronatest. Tegenover de Leeuwarder Courant bevestigde bestuurslid Douwe Dijkstra van Frisia dat.

Maar dat blijkt niet juist, stelt vice-voorzitter David Hoekstra die ook door de Leeuwarder Courant was benaderd. ,,Er is wél iemand op de club positief getest.”, zegt vice-voorzitter David Hoekstra. Omdat er spelers uit meerdere teams rondlopen met klachten, kwamen het bestuur en het coronateam van de club met het besluit om alles af te gelasten. ,,Het gaat dan om ouders die in de team apps vragen of hun kind wel kan trainen of spelen met verkoudheidsklachten of kinderen afmelden die verkouden zijn.” Daarnaast wachten er drie leden op de uitslag van een coronatest.

,,Wij zullen de leden opnieuw informeren”, zegt Hoekstra die geen verklaring heeft waarom het in de communicatie is misgegaan. Door het programma stil te leggen worden er dit weekend zo’n veertig wedstrijden afgelast.

Frisia heeft een speciaal coronateam dat samen met het bestuur de beslissing genomen heeft om alle trainingen en wedstrijden te schrappen. De club hanteert daarvoor drie codes: geel, oranje en rood. Bij code geel kan er gewoon gesport worden en is publiek welkom bij de club mits de anderhalve meter maatregelen gevolgd worden. Ook de kantine is bij code geel gewoon open. Bij code oranje wordt er wel getraind en gespeeld maar is publiek niet welkom. Ook kan er dan niet gedoucht worden. Bij code rood, zoals nu is afgekondigd, worden alle activiteiten stilgelegd.

In tegenstelling tot Frisia gaan de wedstrijden van Sportclub Joure dit weekend wel door ondanks dat door ook een speler positief is getest. Maar volgens de SC Joure kan er dit weekend gewoon gespeeld worden. De club zegt daarover contact gehad te hebben met de GGD.

Dit is de gemiddelde WOZ-waarde van de woningen in jouw gemeente

De WOZ-waarde van woningen in Friesland is wederom gestegen. De waarde ligt dit jaar gemiddeld 5,9 procent hoger dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De WOZ-waarde is de waarde van de woning en wordt bepaald door de gemeente. Onder meer de ligging, de inhoud en de oppervlakte van het perceel spelen mee in de waardebepaling. Op basis van de WOZ worden heffingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten.

De gemiddelde woningwaarde steeg in Friesland het hardst in de gemeente Opsterland, met 9,3 procent. Op de Waddeneilanden bleef de stijging beperkt. In Heerenveen (8,6) en Smallingerland (8,3) steeg de waarde ook flink.

Leeuwarden behoort nog tot de gemeenten met de laagste gemiddelde WOZ-waarde. Dat komt, schetste CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen al eens, door het grote aantal sociale huurwoningen. ,,Die zijn minder waard dan koophuizen.” Leeuwarden geldt daarbij als een arme stad, zegt hij, met een paar van de armste wijken van Nederland. ,,Hier zullen ook niet de duurste huizen staan. Die arme wijken halen het gemiddelde van Leeuwarden nog verder naar beneden.”

Landelijk is er volgens het CBS sprake van het vijfde jaar op rij waarin de WOZ-waarde stijgt. De gemiddelde waarde in Nederland was op 1 januari 270.000 euro. Alleen Terschelling (332.000) en Vlieland (271.000) komen daar in Friesland bovenuit. Sowieso is de WOZ-waarde in Friesland gemiddeld vrij laag: 218.000 euro. Alleen in Groningen (186.000) ligt het gemiddelde lager, al steeg de waarde daar volgens het CBS wel het hardst (12 procent).

Nieuws

menu