LC dagoverzicht - 10 november | OM wil jaar cel voor zussen van pedo uit Makkinga

Hulporganisatie Terre des Hommes zet detectives in om kindersekstoerisme op te sporen in onder meer Nepal en de Filipijnen. Foto in scène gezet door Maarten Corbijn (Corbino) tijdens een reportagereis door Zuidoost-Azië. Foto: Terre Des Hommes

Twee bejaarde zussen die het slachtoffer van een misbruikzaak in Nepal zouden hebben willen omkopen, hoorden dinsdag een strafeis van een jaar cel eisen. De man uit Makkinga die 2,5 jaar geleden werd veroordeeld in Nepal, is hun jongere broer. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* De zussen zeggen nog steeds te geloven dat hij onschuldig is en probeerden het slachtoffer over te halen zijn verklaring in te trekken , aldus justitie. De beide dames op leeftijd (80 en 81 jaar, de jongste is dinsdag 80 geworden) zijn in de periode nadat hun broer was opgepakt, allebei in Nepal geweest. Daar hebben ze ook een ontmoeting gehad met het slachtoffer waarmee hun broer was betrapt. De zussen vertelden in de rechtbank in Zwolle dat ze eerst niet wisten dat ze bij die ontmoeting te maken hadden met dat slachtoffer en zijn familie. De zussen blijven ook beweren dat hun veroordeelde broer onschuldig is. De zussen zeggen dat ze ‘ seksueel nooit iets geks aan hem hadden gemerkt '.

* Het KNMI heeft code geel afgekondigd vanwege dichte mist . Op sommige plaatsen in Friesland is het zicht minder dan 200 meter . De Meldkamer Noord-Nederland waarschuwt via Twitter al voor de het beperkte zicht door de mist. ,,Pas uw snelheid aan en minstens net zo belangrijk: voer de juiste verlichting.''

* Bij een legbedrijf met kippen in Lutjegast, net over de grens met Friesland, is vogelgriep (H5) vastgesteld . Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 48.000 kippen .

* Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt circa 1000 banen vanwege de coronacrisis . Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren . Volgens de onderneming raakt de viruspandemie de resultaten en is daarom besloten om besparingsmaatregelen, die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, nu al in gang te zetten.

* De VVV in Leeuwarden houdt ermee op. Per 31 maart 2021 stopt de stichting VVV stadsregio Leeuwarden. De VVV Leeuwarden bestond al sinds 1893 en werd toen opgericht door een aantal ondernemers uit de stad.

* Het college van de gemeente Ooststellingwerf had niet mogen besluiten de regenboogvlag zonder instemming van de raad te hijsen op Coming Out Day, vindt de fractie van Wij Lokaal. De partij dient dinsdag een motie van wantrouwen in. „Door deze houding geeft het college duidelijk aan geen respect te hebben voor de mening van de raad.’’

* Twee brommobielen, brievenbussen, een waslijn, een coniferenhaag, een papiercontainer en een bult hout gingen in april en mei in vlammen op in Drachten. Een 43-jarige vrouw uit Drachten stichtte de branden uit verveling door corona.

* Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat samen met het Wetterskip, de gemeenten en lokale ondernemers zelf lisdodde planten, verbouwen en oogsten en toepassen als isolatiemateriaal in de gebouwen die de bouwgroep bouwt. Daarvoor heeft het bedrijf hectare grond aangekocht.

* Na twee weken van isolatie is de afdeling Beltsjeblom in woonzorgcentrum Talma Hiem weer open. In de afgelopen zeven dagen kwamen er geen nieuwe besmettingen meer bij in het woonzorgcentrum. Er is opluchting, maar ook verdriet: vijf bewoners zijn overleden.

* De Statenfractie van de FNP wil dat de provincie meer inzet op het zichtbaar maken van het Fries in de openbare ruimte. De provincie moet volgens de FNP de gemeente, het Wetterskip, supermarkten, instellingen en bedrijven actiever informeren en stimuleren om Fries te gebruiken in hun uitingen. De partij heeft een motie ingediend bij de provinciale begroting voor komend jaar.

* In zijn column schrijft Daniël Coenen deze week over typisch Fries. ,,Als buitenstaander schud je de typeringen zo uit je mouw. Trots, nuchter, eigenwijs. Kat uit de boom; woord is een woord. Kleine moeite. Maar in hoeverre klopt dit nou?’‘

Nieuws

menu