LC dagoverzicht - 1 oktober | GGD opgesplitst en risiconiveau in Friesland van waakzaam naar zorgelijk

. Foto: Sietske Bouma

Extra maatregelen zijn niet nodig, maar door de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen in Friesland gaat het risiconiveau in de provincie van waakzaam naar zorgelijk. De GGD maakte vandaag ook bekend dat de dienst wordt opgesplitst in een corona-GGD en een reguliere GGD. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

GGD-directeur Margreet de Graaf maakte het bovenstaande donderdagmiddag bekend in de bestuursvergadering met de Friese zorgwethouders. ,,Het RIVM heeft gemeld dat wij een zorgelijke regio zijn. We zullen later deze week van kleur verschieten op het coronadashboard”, zei De Graaf.

Volgens het coronadashboard van de rijksoverheid testten woensdag 14,5 op 100.000 inwoners positief op corona, er zijn toen 93 nieuwe positieve gevallen gemeld. Dat is twee keer zo hoog als de signaalwaarde. Een regio gaat in principe van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ als er in een week meer dan vijftig positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn, in Friesland komt dat neer op zo’n 325 positieve tests in een week. Ook telt mee als meer dan 5 procent van de afgenomen testen positief is, dat is in Friesland ook het geval.

GGD opgesplitst in corona-GGD en gewone GGD

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) wordt in het hele land opgesplitst in een corona-GGD en een reguliere GGD. De corona-GGD wordt verantwoordelijk voor de bestrijding van het coronavirus en zal volledig bekostigd worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De corona-GGD wordt aangestuurd door een integraal expertteam, waarin behalve een crisiscoördinator, een secretariaat, een beleidsadviseur, communicatiemedewerkers en infectieziektebestrijders ook een data-analist en epidemiologen zitten.

Onder het expertteam hangt een uitvoeringsorganisatie met teamleiders en projectleiders. Ze worden verantwoordelijk voor alle testen, het bron- en contactonderzoek en de publieksinfo. ,,En straks misschien ook de vaccinatiecampagne”, vertelde De Graaf.

Gedetineerde PI Leeuwarden berooft zichzelf van het leven

Een gedetineerde heeft in de nacht van woensdag op donderdag in de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden zelfmoord gepleegd. De man was nog in afwachting van zijn straf en verbleef in het Huis van Bewaring.

De gevangenis deelt geen verdere informatie over de omstandigheden waarin de man is aangetroffen. Wel is duidelijk dat de gedetineerde zichzelf op zijn cel van het leven heeft beroofd. Gedetineerden in het Huis van Bewaring zitten vanaf half vijf in de middag op hun cel.

Waarvoor de man vast zat, wordt niet bekendgemaakt. Woordvoerder René Hut van de Dienst Justitiële Inrichtingen zegt terughoudend te willen zijn. De politie heeft onderzoek gedaan en vastgesteld dat er geen sprake is van strafbare feiten. PI Leeuwarden stelt een intern onderzoek in naar de suïcide, zoals dat gebruikelijk is bij ernstige incidenten.

Liander wil elektriciteitsnet Friesland drastisch uitbreiden

Netbeheerder Liander gaat de komende jaren dertig nieuwe elektriciteitsverdeelstations bouwen en veertig bestaande stations in Friesland uitbreiden. Op deze manier wil Liander aan de snel toenemende vraag naar netcapaciteit voldoen en knelpunten in het net oplossen.

Er komen steeds meer zonne- en windparken in Friesland, die leveren ook stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dit levert echter problemen op bij de netbeheerder: veel verdeelstations kunnen die extra elektriciteit niet bolwerken. Recent vielen bijvoorbeeld de plannen voor een zonnepark bij Feanwâlden in duigen, omdat het elektriciteitsnet de capaciteit van het zonnepark niet aan zou kunnen.

Naast de groeiende productie van groene stroom, wordt er ook steeds meer stroom gevraagd door bijvoorbeeld industrie, elektrisch vervoer en duurzame woonwijken. Om aan de snel aantrekkende vraag naar netcapaciteit te kunnen voldoen is op veel plekken minstens een verdubbeling van de capaciteit van het elektriciteitsnet nodig, zo stelt Liander.

In het bijzonder voor Friesland voorspelt Liander dat voor de periode tot 2029 veertig van de zeventig stations overbelast raken, als er niets gebeurt. Daarom wil de netbeheerder de komende tien jaar dertig nieuwe stations realiseren en veertig bestaande stations uitbreiden. De totale investering in het Friese elektriciteitsnetwerk bedraagt de komende drie jaar bijna 50 miljoen euro. Lees hier verder.

Houdt de horeca de coronacrisis vol?

Leeuwarder uitbaters Baukje de Vries (Paddy o'Ryan) en Gerrit van der Meulen (De Kantelaar en De Oude Stoep) waren donderdag te gast bij LC Live. De coronacrisis raakt de horeca hard. Na een tijdelijke sluiting en heropening met beperkte bezetting, schroefde het kabinet de openingstijden en maximale aantal bezoekers opnieuw flink terug. Om 21.00 uur moeten de deuren dicht zijn; om 22.00 uur de zaak leeg. Er geldt een weer maximumaantal bezoekers van dertig, óók voor zaken die met de anderhalvemeterregel meer bezoekers toe kunnen laten. Is er nog toekomst voor de horeca of zien ondernemers het somber in?

'Ventilatie op helft van scholen voldoet niet of deels aan eisen'

De ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland voldoet niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen conform het bouwbesluit. Dat maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren.

”Het verbaast ons zeker niet. Natuurlijk zijn er scholen die in een mooi of nieuw gebouw zitten, maar heel veel scholen moeten het doen met een oud en gedateerd gebouw”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

Sinds augustus staat de ventilatie in scholen hoog op de agenda, nadat in een verpleeghuis in Maassluis bleek dat een ventilatiesysteem mogelijk een rol speelde bij de verspreiding van het coronavirus. Er werd een speciaal team opgericht onder leiding van Doekle Terpstra, dat scholen moest helpen bij hun ventilatie. Volgens het RIVM is de kans dat corona via kleine druppeltjes (aerosolen) wordt verspreid klein, maar is het in algemene zin goed dat scholen voldoen aan de ventilatierichtlijnen.

Schrijver en verteller Mindert Wijnstra overleden

Schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra is in zijn woonplaats Warns op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Wijnstra, geboren op 31 december 1945 in Lippenhuizen, werkte jarenlang als hoofdonderwijzer in Warns. Daarnaast schreef hij kinderboeken: hij debuteerde in 1982 met  Kninekeutels yn it oerwâld  . Ook was hij een gepassioneerd verhalenverteller. Hij verzamelde volksverhalen en bracht diverse verzamelbundels uit. Met collega-schrijver Douwe Kootstra publiceerde Wijnstra in 2017 nog een boek met volksverhalen:  De wiete poes en oare ûnfoege folksferhalen  .

 

Nieuws

menu