LC Weekendoverzicht - 22 en 23 augustus | Sportcomplex dicht om besmetting, café dicht om niet naleven maatregelen

Archieffoto. FOTO ANP

Op twee plaatsen in Friesland gingen de deuren dit weekend voor enige tijd in het slot. Het bestuur van vv Foarút uit Menaam deed dit uit voorzorg na een coronabesmetting binnen de gelederen. Bij café De Zeevaert op Vlieland was het de Veiligheidsregio Fryslân die bepaalde dat de zaak dicht moest. Er waren te veel mensen aanwezig en die hielden geen anderhalve meter afstand van elkaar. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van dit weekend.

Sportcomplex Menaam dicht vanwege coronabesmetting

Het bestuur van vv Foarút uit Menaam heeft vanwege een mogelijke coronabesmetting binnen de vereniging uit voorzorg besloten alle activiteiten binnen de sportclub op te schorten tot de uitslag van de test bekend is.

Dat betekent dat sinds vrijdag het sportcomplex Schatzenburg gesloten is. De uitwedstrijden van de club gaan ook niet door.

Café op Vlieland dicht wegens overtreden coronaregels

De Veiligheidsregio Fryslân heeft zaterdagavond rond 23.30 uur de bar en rotisserie de Zeevaert aan de Dorpsstraat op Vlieland gesloten. Dat gebeurde op verzoek van de gemeente. De Zeevaert hield zich niet aan de coronamaatregelen.

Er waren zaterdagavond te veel mensen aanwezig en ze hielden geen anderhalve meter afstand van elkaar. Daarnaast vroeg het personeel niet aan gasten of ze gezond waren en had niet iedereen een zitplaats.

De Zeevaert moet nu een met een plan komen waaruit blijkt dat men de maatregelen alsnog wil naleven. Als de voorzitter van de Veiligheidsregio dat plan goedkeurt, kan de zaak wellicht weer open.

Onverlaten draaien melktank van boer Jeen de Jong open

Toen boer Jeen de Jong uit Oldekerk,oorspronkelijk afkomstig uit Jelsum, zondagmorgen vroeg zijn erf op stapte, wachtte hem een onaangename verrassing. Er lag een enorme plas melk. Onbekenden bleken ’s nachts de melktank opengedraaid te hebben waardoor ruim 3000 liter melk van de honderd melkkoeien van De Jong was weggelopen. Een schadepost van zo’n 1000 euro voor de onfortuinlijke melkveehouder.

De melktank bleek niet helemaal opengezet, maar doordat De Jong het pas ’s ochtends vroeg ontdekte, was toch alle melk weggelopen. Lees hier verder.

Een Friese kok kookt de sterren van de hemel in de Alpen

Aan het helderblauwe water van de Vierwaldstättersee kookt Jeroen Achtien (32) uit Heerenveen met zijn team de sterren van de hemel. Raphael Herzog, directeur van Hotel Vitznauerhof , is beretrots op Jeroen, die volgens hem streeft naar alsmaar ,,hoog, hoger, hoogst en gek, gekker en gekst’’.

Lees over een Friese chef die bijna bakker werd en zes koks uit het heitelân naar Zwitserland haalde.

Jongens in Leeuwarden op straat beroofd en mishandeld

Twee jongens zijn vrijdagavond in Leeuwarden op straat beroofd en mishandeld. Na de straatroof gingen meerdere verdachten ervandoor in een rode Dodge Ram, in de richting Stiens. Ze zijn nog niet gevonden.

Het incident vond rond half twaalf plaats op de Meester P.J. Troelstraweg ter hoogte van het Keegsdijkje. Een van de jongens liep daarbij dusdanige verwondingen op dat hij zich onder behandeling moest laten stellen bij de dokterswacht.

De politie wilde zaterdagavond nog niets vertellen over de aanleiding van het incident en wat er is buitgemaakt. De slachtoffers hebben aangifte gedaan en er zijn getuigen gehoord. De politie is opzoek naar mensen die meer informatie hebben.

Alle gratis perenbomen weggegeven in Friesland

Een file voor het Ecopark de Wierde in Heerenveen heeft Omrin zaterdagochtend doen besluiten de uitgifte van 12.000 gratis perenbomen alvast te starten om 8.15 uur in plaats van om 9.00 uur. Ook op aansluitende wegen stond het helemaal vast. Rond 9.30 uur waren alle bomen weggegeven.

De bomen waren gratis af te halen, omdat ze door de coronacrisis niet verkocht werden, de kweker geeft ze liever een tweede kans. Deze week worden er in totaal 150.000 bomen weggegeven. Op vrijdag waren 4.000 bomen binnen 45 minuten ‘uitverkocht’ in Leeuwarden. Ook op de uitgiftelocatie in Wâlterswâld waren de bomen vrijdag al op. Bij het Groencentrum in Witmarsum werd het maximum aantal bomen per persoon zaterdag van 50 naar 10 gebracht. Rond 10.15 uur waren ook daar alle bomen ‘uitverkocht’.

De perenbomengekte zorgde ervoor dat de eerste geïnteresseerden al om 5.00 uur voor de deur stonden bij Omrin zaterdagochtend in Heerenveen. Lees hier verder.

Lees ook | Weet je wel zeker dat je zo’n gratis perenboom wilt? Het is een magneet voor wespen (maar de bloesem is prachtig)

Nard Brandsma trotseert wind in IJlst en pakt vierde dagzege

Nard Brandsma won zaterdagavond in IJlst voor de vierde keer in dit seizoen de dagtitel. In een zeer winderige ljepperij ging de Workumer het beste met de lastige omstandigheden om. Brandsma kwam tot een winnende afstand van 20.08 meter.

Hij liet Oane Galama, springend in de overgangsklasse, nipt achter zich. De atleet uit Hilaard komt steeds beter in vorm en sprong 19.68. Wietse Nauta wist bij de junioren de dagtitel te pakken. Op zijn thuisschans schaarde hij zich bij de titelfavorieten voor het FK, dat over twee weken gehouden wordt. Nauta noteerde 18.78.

Wisse Broekstra, kersvers Fries jongensrecordhouder, won ook in IJlst. De Tzummarumer pakte met 17.40 de dagtitel. Die ging bij de vrouwen met 14.63 naar Sigrid Bokma uit Hylpen. Bij de meisjes won Hanneke Westert uit Sneek met 13.44.

Cambuur ondanks winst niet zorgeloos richting start competitie

Cambuur was zaterdagmiddag een dik uur lang veel te sterk voor FC Dordrecht, maar won uiteindelijk slechts met 4-2. Dat kon de thuisclub zichzelf aanrekenen. Van de meer dan tien dikke kansen in dat eerste uur benutte Cambuur er slechts twee. Lees hier verder.

Directeur amateurvoetbal van de KNVB: ‘Bij tweede golf vallen clubs om’

De amateurvoetballers (landelijk verenigd in 60.000 ploegen) popelen om weer te beginnen, maar zo lang het coronavirus niet is verslagen, staat vooralsnog elk duel op losse schroeven.

,,Het gaat heel zwaar worden’’, zegt Jan Dirk van der Zee uit Oranjewoud, directeur amateurvoetbal van de KNVB. Hij is van nature een optimist, denkt in kansen en niet in problemen, maar sluit zijn ogen niet voor de realiteit. Lees hier verder.

Mini-concert in de tuin: kunst op bestelling

Wie vurig verlangt naar kunst kan sinds vorige maand terecht op de site www.samenuitthuis.nl . Daarop kunnen mensen die snakken naar een live-optreden een kunstenaar boeken.

Heel even was het alsof Covid-19 er helemaal niet was, nou ja, in de Tjongervallei in Oudehorne dan. Daar, in gouden strijklicht en met het gesnerp van krekels op de achtergrond, vond vrijdagavond een tuinconcert plaats – het eerste optreden in vijf maanden tijd van mezzosopraan, actrice en harpiste Ekaterina Levental. Ze was geboekt door de stichting Tjongeroog, een trainingsinstituut voor persoonlijke ontwikkeling, via de gloednieuwe website samenuitthuis.nl. Lees hier verder.


 

Nieuws

menu