LC Weekendoverzicht - 17 en 18 oktober | Leeuwarders hebben plan om schulden aan te pakken, weer stijging aantal positieve testen in Friesland

‘Armoede is geen kwestie van eigen schuld, dikke bult.’ FOTO SHUTTERSTOCK

Drie Leeuwarders hebben een plan bedacht om de schuldenproblematiek aan te pakken. Zaterdag ontvouwden zij hun plan. En het dagelijkse aantal nieuwe positieve coronatests is zondag, na een daling van drie dagen, weer gestegen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Zaterdag was het Wereldarmoededag. Een goed moment om een plan uit de doeken te doen om de schuldenproblematiek aan te pakken, vonden drie Leeuwarders. De drie spreken van ,,een radicale aanpak’’. Die klinkt evenwel simpel: ze willen schulden helemaal kwijtschelden, zodat mensen met een schone lei verder gaan.

Een paar cijfers uit het nieuws van de afgelopen weken. Een op de vijf huishoudens in Nederland heeft risicovolle schulden. Een op de twaalf Friese huishoudens leeft in armoede. En een op de negen kinderen in Leeuwarden groeit op in armoede.

Alef Dekker (66) uit Leeuwarden kent de cijfers en de problematiek. ,,De laatste tijd is hier meer aandacht voor. Eindelijk. Dit is een groot probleem. Wij zien dat het oplossen van schulden een verdienmodel is geworden. Er gaan vele miljarden in om. Terwijl de resultaten zeer bescheiden zijn. Dit systeem lost voor de mensen met schulden niets op, maar levert anderen veel werk en geld.’’ Lees hier meer over het plan.

Daling houdt niet aan in Friesland

Drie dagen op rij had Friesland een aflopend aantal positieve coronatests. Zondag kwam er een einde aan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu noteerde 171 nieuwe besmettingen in 24 uur (zaterdag: 147, vrijdag 158 en donderdag 195).

Op Schiermonnikoog kwam een einde aan het tijdperk zonder officieel vastgestelde besmettingen. Eén inwoner is positief getest. Grootste stijgers waren opnieuw Leeuwarden en Súdwest-Fryslân met respectievelijk 28 en 37 nieuwe gemelde coronabesmettingen. Daarmee is Leeuwarden voor het eerst in lange tijd niet de gemeente met de meeste nieuwe besmettingen per dag. Landelijk was er een nieuw dagrecord: 8184 geregistreerde coronabesmettingen in een etmaal.

SC Heerenveen lijdt ruime nederlaag in Amsterdam

SC Heerenveen is zondag in Amsterdam tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. Heerenveen beleefde een welhaast klassieke wedstrijd in Amsterdam: vooraf hopen op een goed resultaat in de Johan Cruijff Arena, om vervolgens gedesillusioneerd terug te keren naar Friesland. Ajax was uiteindelijk met 5-1 te sterk. Lees hier het verslag .

Lees ook | Johnny Jansen baalt van naïef SC Heerenveen

Paddenstoelen plukken?

 

Wie deze week door het bos loopt, komt de ene na de andere paddenstoel tegen. Sommige bosbezoekers raken de zwammen aan of houden ervan om de paddenstoelen te plukken en op te eten. Hoe weet je nou of je met een giftige of ongevaarlijke paddenstoel te maken hebt? Paddenstoelen plukken is niet zonder gevaar. Daar is boswachter Henk-Jan van der Veen duidelijk over. ,,Je kunt de verkeerde plukken en dat houdt altijd in dat je voorzichtig moet zijn. ,,Gelukkig vinden veel mensen het niet de moeite waard en weten de kenners meestal wel wat ze doen.”

Sportvliegtuigje crasht op Ameland

Een sportvliegtuigje is zaterdagmiddag bij een landing op Vliegveld Ballum op Ameland gecrasht. Het neuswiel brak af en het toestel kwam op zijn kop tot stilstand. De piloot en enige inzittende raakten niet gewond. Dat meldde NH Nieuws. Het vliegtuigje, model TL-3000, vertrok van vliegveld Middenmeer in Noord-Holland en is eigendom van Adventure Flights. De eigenaar, André Harte laat aan NH Nieuws weten dat de piloot een zeer ervaren vlieger is. Het verbaast hem daarom dat dit incident is gebeurd.

De politie was aanwezig op het vliegveld van Ballum. De luchtvaartpolitie start normaliter een onderzoek na een vliegtuigongeluk, maar door corona kunnen zij het eiland niet bereiken. Dat zei eigenaar André Harte van Adventure Flights tegen NH Nieuws.

Waarom lopen mensen met overgewicht het meeste risico bij een coronabesmetting?

Ernstig zieke coronapatiënten belanden dit najaar weer bij honderden in de ziekenhuizen. Artsen weten nu iets beter wat ze kunnen doen dan afgelopen voorjaar. Maar wetenschappelijk bewezen behandelingen zijn er nog nauwelijks, weet Peter van der Voort uit Boksum. Als hoofd van de intensive care in het Universitair Medisch Centrum Groningen houdt hij dinsdag een lezing voor de Medische Publieksacademie. Patiënten met overgewicht lopen het meeste risico bij besmetting, dat is iets dat opvalt. Rokers worden juist doorgaans minder ziek. Vroeg toedienen van een bescheiden hoeveelheid zuurstof helpt. En er bestaat meer zekerheid over welke virusremmer en welke ontstekingsremmer het beste aanslaat. Lees hier verder.

Rutte: besef over vakantie koning kwam te laat

Premier Mark Rutte heeft "te laat beseft" dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland "niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen". Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. "Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid."

De herfstvakantie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Griekse zon duurde exact één etmaal. Per KLM-lijnvlucht vlogen ze gisteravond terug vanuit Athene, nadat hun reis naar de Griekse vakantievilla gisteren voor een ongekende nationale ergernis had gezorgd.

En verder in het nieuws:

* Schiermonnikoog was de laatste gemeente van Nederland zonder corona. Ook daar is nu een besmetting

* VVD en Partij voor de Boeren tegen zonnepanelen op landbouwgrond Tytsjerksteradiel

* IJzerdraad gespannen over fietspad langs Drents-Friese Wold

* Hoe criminelen mijn bankrekening hackten: 'Er is net 2500 euro van uw rekening naar Ghana overgeboekt'

Tip van de redactie:

* Restaurantrecensie | Een 'robuust' bezorgmaal van El Toro

* Gamereview | FIFA is toe aan echte vernieuwing

* Column Jantien de Boer: Bewolkt

* Arjen breekt door als prof, maar de familie Van der Heide is trots op alle vier

Nieuws

menu