LC Weekendoverzicht - 10 en 11 oktober | Strengere maatregelen verwacht na 'weekend van de waarheid'

In nog vier regio's is aantal coronabesmettingen 'ernstig' ANP

Dit zou het weekend van de waarheid worden. De cijfers blijven stijgen, de extra maatregelen om het coronavirus terug te dringen lijken nu onvermijdelijk. En wat zijn de kansen van een kind uit een arm gezin uit Harlingen? Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Twee nieuwe sterfgevallen door corona

Het coronavirus heeft de afgelopen dagen twee nieuwe slachtoffers geëist in Friesland. De meldingen komen uit de gemeenten Heerenveen en Smallingerland.

Het totaal van overlijdens in de tweede golf komt hiermee op drie. Begin oktober liet een inwoner van Ooststellingwerf het leven. Woensdag overleed een 78-jarige bewoonster van zorgcentrum Leppehiem in Akkrum. Bij Veiligheidsregio Fryslân kwam vrijdag de melding binnen van een overlijden in de gemeente Smallingerland.

Sinds het begin van de pandemie, dit voorjaar, zijn nu 72 Friezen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Aantal positief geteste Friezen stijgt verder door

Het aantal positief geteste Friezen steeg het afgelopen weekeinde onverminderd door. De voorbije dag hebben 179 mensen in Friesland positief getest op corona. Leeuwarden is opnieuw koploper met 52 positieven.

Verder noteerden de gemeenten Súdwest-Fryslân en Waadhoeke opvallend hoge resultaten met respectievelijk 24 en 19 vastgestelde besmettingen op één dag. Heerenveen en De Fryske Marren volgden met elk 13, Smallingerland telde er 8.

Zaterdag werden 114 besmettingen gemeld in Friesland. In Leeuwarden werden 31 positieve gevallen vastgesteld.

Gommers wil volledige lockdown

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive CareGommers reageerde zaterdag op de  zaterdagmiddag bekendgemaakte cijfers  van het RIVM: 6504 nieuwe besmettingen. Dat zijn er ruim 500 meer dan vrijdag, terwijl iedereen eigenlijk hoopte dat zaterag de effecten van de laatste coronamaatregelen zichtbaar zouden worden. ,,Die maatregelen zijn niet afdoende gebleken”, concludeert hij. ,,De bedoeling was  flatten the curve . Dat wil nog niet lukken.”

De tijd van 'halfzachte' maatregelen zijn wat hem betreft voorbij. ,,Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit.”

Cambuur haalt vol uit in leeg stadion

Geen toeschouwers, geen sfeer. Wel goals en drie punten. In een surrealistische setting boekte SC Cambuur in Leeuwarden zondag een even terechte als overtuigende overwinning op FC Dordrecht: 5-0. Vooral in de tweede helft was Cambuur heer en meester. Lees hier het verslag.

 

Minste kans in Harlingen

Kinderen die in Harlingen opgroeien in een arm gezin hebben van alle Nederlanders de minste kans om op te klimmen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus School of Economics (ESS) waarover De Volkskrant zaterdag publiceert.

Harlingers hebben volgens het onderzoek veel moeite om zich aan hun armoede te ontworstelen. Wie als een dubbeltje is geboren wordt in de havenstad niet snel een kwartje.

Het gemiddelde bruto jaarinkomen van een Harlinger van begin dertig die afkomstig is uit een kansarm gezin blijft steken op 22.195 euro. Dat is nog minder dan dat van inwoners uit Midden-Groningen, Enschede, Veendam en Heerlen, de andere gemeenten in de kansarme-top-vijf van het onderzoek.

Laren geldt als de meest kansrijke gemeente. Wie hier arm wordt geboren is, eenmaal de dertig gepasseerd, opgeklommen tot een burger met een gemiddeld jaarinkomen van 34.450 euro. Ook Zoeterwoude, Hilvarenbeek en Midden-Delfland doen het goed.

Inwoners van Friesland en Groningen scoren van de twaalf provincies het slechtste op de inkomensladder. In geld uitgedrukt kunnen de verschillen binnen Nederland flink oplopen. Wie in Friesland of Groningen arm opgroeit verdient op latere leeftijd bijna 3000 euro minder dan een gelijkgestemde in Zuid-Brabant.

Start corona-app

De nieuwe app CoronaMelder is zaterdag in Nijmegen officieel in gebruik is genomen. Drie jonge inwoners van Sneek reageren op de app. Ze zijn niet van plan hem te gaan gebruiken. ,,Ik mag toch hopen dat iemand die klachten heeft gewoon thuisblijft. Zelf houd ik voldoende afstand en draag waar nodig een mondkapje. Ik vind voor mijzelf dat dat voldoende is.”

Lees ook | Wat vinden Snekers van de corona-app

Lees ook | Zaterdag wordt hij landelijk gelanceerd maar hoe werkt de corona-app? (En heeft hij eigenlijk wel nut?)

Jaar na boerenprotest: reconstructie

Een jaar geleden eisten honderden Friese boeren op het Provinsjehûs met succes dat landbouwgedeputeerde Johannes Kramer nieuwe stikstofregels introk. Hoe een uit de hand gelopen spontane protestactie bestuurders en boeren met ‘kofje en koeke’ dichter bij elkaar bracht.

Lees hier de reconstructie [PREMIUM]

Lees ook [PREMIUM] Boerin, politicus en actievoerder Nynke Koopmans: 'Fokkinga trekt te grote broek aan'

Nieuws

menu