Kwart vleeskuikenbedrijven kreeg boete of waarschuwing, Statenfractie PvdD wil weten hoe het in Friesland zit

FOTO ANP

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de controles op vleeskuikenbedrijven in Friesland.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zou vorig jaar aan een kwart van de vleeskuikenbedrijven boetes of waarschuwingen hebben uitgedeeld. Bedrijven werden bijvoorbeeld op het matje geroepen om de hoeveelheid licht in de stallen, slecht strooisel of het houden van teveel dieren.

Friesland telde in 2018 50 vleeskuikenbedrijven. „Als de landelijke cijfers ook zouden gelden in Fryslân, zou dat betekenen dat op 20 van de 50 bedrijven overtredingen vastgesteld zouden zijn”, stelt de fractie.

Aan Gedeputeerde Staten wordt onder andere gevraagd of het bekend is of er ook bij Friese bedrijven overtredingen zijn vastgesteld en of er op een bepaald niveau lopende contracten zijn met vleeskuikenbedrijven in Friesland. De fractie stelt bovendien voor dat Gedeputeerde Staten naar aanleiding van deze berichten in contact treedt met de in de provincie aanwezige vleeskuikenbedrijven.

Nieuws

menu