Kwart mensen die bij commerciële locatie positief testte, bleek bij GGD negatief

Een sneltest in een coronateststraat. FOTO ANP

GGD Fryslân maakt zich zorgen over de wildgroei aan commerciële testlocaties. Een kwart van de mensen die daar de afgelopen twee weken positief testte, bleek bij een hertest bij de GGD negatief.

In totaal zestig inwoners van Friesland hebben zich op deze manier afgelopen twee weken laten hertesten. ,,Wat ons nog veel meer zorgen baart zijn de mensen die negatief testen en toch positief blijken te zijn. Het is geen verplichting negatieve uitslagen te melden”, zegt GGD-woordvoerder Jan Arendz.

In Friesland heeft de GGD inmiddels negen locaties in beeld waar commercieel getest wordt. Die zijn te vinden in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek, Dokkum en op Ameland. Daar worden allemaal verschillende testmethodes gebruikt, ook nieuwe methodes die nog niet gevalideerd of bewezen effectief zijn.

Vooral de antigeen-sneltest geeft risico op fout-negatieve uitslagen, zegt Arendz. Sommige bedrijven laten hiermee hun personeel testen, er zijn zelfs bedrijven met een eigen testunit. ,,Dan testen ze negatief en gaan de mensen weer aan het werk. Dat is heel riskant, als ze toch positief blijken te zijn.” De antigeen-sneltest zou onder meer gebruikt zijn voorafgaand aan een campagnereceptie van Donald Trump in de tuin van het Witte Huis. Daar bleken later veel aanwezigen besmet te zijn geraakt, onder wie de president en zijn vrouw Melania zelf.

Op drie Friese testlocaties wordt de bewuste antigeen-sneltest, zegt Arendz. De GGD is het commerciële testaanbod op verzoek van de inspectie voor de gezondheidszorg in kaart aan het brengen. De inspectie schrijft deze testers aan en wijst ze op hun verantwoordelijkheid en op de verplichting BIG-geregistreerde artsen bij de diagnose te betrekken. Indien nodig kan de inspectie harder ingrijpen.

Friezen laten zich ook buiten de provincie testen door commerciële aanbieders. De zestig personen die zich moesten laten hertesten waren naast de genoemde Friese locaties in Groningen, Zwolle, Meppel, Beilen, Bant en Ermelo getest.

Nieuws

menu