Kunstwerk Maartje Roos: een rondgang door het nieuwe Friesland

Nije hoarizon, een 1.80 meter breed werk van Maartje Roos

Vorig jaar kon welstandscomissie Hûs en Hiem het 95-jarig bestaan niet vieren. In plaats daarvan kreeg fotografe Maartje Roos de opdracht een kunstwerk te maken

Het werk, Nije hoarizon , is donderdagmiddag onthuld. Roos, die de talentprijs 2021 kreeg van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, geeft op deze foto/collage een beeld van bouwwerken waar de adviescommissie de afgelopen tijd mee te maken heeft gehad.

Van links naar rechts: de mistfontein van Jaume Plensa (Leeuwarden), het stadhuis van Bolsward, nu centrum De Tiid, boerderij in Waskemeer, Pathébioscoop Leeuwarden, de boot naar Schiermonnikoog (ook de eilanden maken gebruik van de welstandscommissie), de beelden van Jan Ketelaar op de dijk bij Holwerd, de Meckemabrug bij Kollum, hotel Slapen in een Trechter (Harlingen), transformatorstation Breezanddijk, een EAZ-windmolen, aanbouw van De Utrecht (Leeuwarden), panden in Sneek, de voetgangersbrug over het spoor bij Buitenpost, en midden voor ligt, in het water van het Bûtenfjild bij Feanwâlden, de walvisfontein van Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla (Harlingen).

 

Roos: ,,We hebben het er nog over gehad of er mensen op moesten, maar Marc Visser (van Hûs en Hiem, red.) stelde voor om maar dieren te doen. En dan ook een haan, als verwijzing naar Hein de Haan.’’ Wethouder Hein de Haan, tevens bestuursvoorzitter van de welstandscommissie, onthulde het kunstwerk.

Nieuws

Meest gelezen