Kunstenaar Breteler uit Nes en huisarts Monzón uit Leeuwarden op kieslijst nieuwe partij NLBeter

Gerrit Breteler op het Frysk Sjongersgala. FOTO JILMER POSTMA Foto: Jilmer Postma

Kunstenaar Gerrit Breteler uit Nes (NEF) en huisarts Igor Monzón uit Leeuwarden staan op plek zes en acht van de kandidatenlijst van de nieuwe politieke partij NLBeter.

NLBeter is een nieuwe politieke partij die wordt geleid door psychiater en columnist Esther van Fenema. De partij wil zich vooral bezighouden met ‘nieuwe sociale kwesties’. Het gaat dan om de groeiende ongelijkheid op het gebied van gezondheid, onderwijs en participatie. Van Fenema: ,,Achter Haagse mythes als de zelfredzaamheid van burgers en gelijke kansen voor iedereen gaan misstanden in de samenleving schuil waar de huidige politiek voor wegkijkt.’’

De partij wil ook in de politiek meer de stem van de professional door laten klinken. Van Fenema in een schriftelijke toelichting bij de lijst: ,,De Tweede Kamer bestaat vrijwel exclusief uit beroepspolitici die nauwelijks nog ervaring buiten hun eigen biotoop hebben. Daardoor ontstaat een steeds grotere kloof tussen het beleid dat in Den Haag wordt bedacht en de problemen in de samenleving die om een oplossing vragen. Professionals lopen vast in de uitvoering en raken steeds meer gefrustreerd dat zij niet gehoord worden.”

De kandidatenlijst is volgens henzelf dan ook een breuk met de ,,klooncultuur van het Binnenhof’’. Na Van Fenema staat economieleraar Ton van Haperen uit Eindhoven op plek twee. De derde plek wordt ingenomen door cardioloog en gezondheidswetenschapper Janneke Wittekoek uit Maarssen.

Onlangs maakte ook Bij1, de partij van Sylvana Simons, de kieslijst bekend. Ook daarop is een Fries te vinden: Petra Kramer uit Drachten is door de partij op nummer 10 gezet. Kramer was eerder raadslid voor de SP in Smallingerland.

Nieuws

menu