Kunst in de strijd tegen tandartsangst | LC Toptalent

Josefien Bies, Anthe Schat, Ilse Terpstra en Maya Elzinga met hun kunstwerk dat angst voor de tandarts moet wegnemen. Foto: Niels Westra

Hoe kun je een bezoek aan de tandarts prettiger maken met kunst? Josefien, Ilse, Anthe en Maya zochten het uit en maakten een rustgevend paneel voor op het systeemplafond.

Wie binnenkort een afspraak heeft bij tandarts Anneke Huijsser in Burgum, hoeft vanuit de behandelstoel niet meer naar een saai systeemplafond te kijken. Er komt een schilderij te hangen van een bosvijver, of is het toch een leeuw?

,,Het is de bedoeling dat je er verschillende dingen in kunt zien”, zegt Josefien Bies (17) uit Leeuwarden. ,,Er zijn ook mensen die hier een wolkpartij in zien of een pantoffeldiertje. Zo blijf je ernaar kijken en zie je er bij een volgend bezoek aan de tandarts weer iets anders in zodat het niet saai wordt.”

De vier vwo’ers van CSG Comenius rommelden niet zomaar wat aan, zoals Karel Appel zijn eigen werkwijze noemde. Hun paneel is het resultaat van urenlang onderzoek naar de beste kleur, vorm, voorstelling en het beste materiaal om een rustgevend effect te bewerkstelligen. Ze hebben dan ook een belangrijk doel voor ogen: meer mensen over de streep halen om regelmatig naar de tandarts te gaan.

,,Ongeveer de helft van de Nederlanders is bang voor de tandarts en een groot deel durft er zelfs helemaal niet naar toe te gaan”, zegt Anthe Schat (17) uit Hempens. ,,Wanneer je je gebit niet goed verzorgt kan dat ernstige gevolgen hebben voor je verdere gezondheid. Een tandartsbezoek is eigenlijk van levensbelang.”

De aanleiding voor het onderzoek zat in de vraag van tandarts Huijsser voor een nieuw kunstwerk in haar praktijk. ,,Een paar jaar geleden is er door andere leerlingen van onze school al eens een kunstwerk voor haar gemaakt”, zegt Maya Elzinga (17) uit Leeuwarden. ,,We weten niet precies waarom dat toen werd gedaan, maar wij besloten te onderzoeken hoe we kunst kunnen gebruiken in de strijd tegen tandartsangst.”

Het viertal bestudeerde artikelen over de invloed van kunst en kleuren op de emoties van mensen. ,,We lazen bijvoorbeeld dat er in Amerika een gevangenis roze is geschilderd om de gevangenen rustiger te maken”, zegt Ilse Terpstra (17) uit Leeuwarden. ,,Uit onderzoek bleek dat de gevangenen inderdaad een lagere bloeddruk hadden en minder agressief waren.”

De kleuren in het schilderij moeten er juist voor zorgen dat de hersenen rustiger worden. Josefien: ,,Bij angst en pijn zijn de hersenen heel actief. Kleuren als rood en geel werken stimulerend en dat moet je juist niet hebben als je wilt dat iemand rustiger wordt. Blauw en groen zijn dan beter.”

Ook de perfecte voorstelling werd nauwkeurig uitgezocht. Ze gebruikten hier onder andere vragenlijsten voor die ze bij verschillende tandarts- en orthodontiepraktijken lieten invullen. Anthe: ,,Je kunt niet zomaar een kunstwerk ophangen. Zo stond er een beeld van een hand in de tandartspraktijk dat sommige patiënten eng vonden. Een voorstelling van de natuur werkt vaak rustgevend.” Dat geldt overigens niet voor alle natuurfenomenen vult Josefien aan. ,,Een ruige rivier of zee werkt juist weer activerend. Daarom kozen we voor een meertje.”

Of de vier nog meer tandartskunst gaan maken weten ze nog niet. ,,We hebben allemaal wel interesse in kunst en kunstgeschiedenis, maar we weten nog niet wat we willen studeren”, zegt Josefien. ,,We zitten al sinds onze vierde op school dus het is wel tijd voor een tussenjaar.” Er is in ieder geval wel veel te verbeteren aan de inrichting van tandartspraktijken. ,,Bij mijn tandarts hangt helemaal geen kunst”, zegt Anthe. ,,In onze praktijk is juist veel rood te zien”, vult Josefien aan. ,,Dat kan dus eigenlijk niet.”

Nieuws

menu