Geen bomenkap, wel glasvezel: zo wordt dat geregeld in de wijk Morraplan in Koudum

De groenstrook in één van de straten. Hier zijn twee jaar geleden nog twee nieuwe bomen geplant EIGEN FOTO

Door de glasvezelkabel onder de wortels door te trekken, hoeven veertig bomen in Koudum niet gekapt te worden.

De wijk Morraplan in Koudum behoudt haar bomen en krijgt toch glasvezel. De gleuf voor de glasvezelkabel wordt onder de wortels van de bomen door gegraven. Dat is afgesproken na overleg tussen de gemeente Súdwest-Fryslân en de voorzitter Reint Kuiper van de buurtvereniging.

In een brief die deze week op de mat viel bij bewoners van Wetterbies, Barchjeblom en Swanneblom kondigde de gemeente aanvankelijk aan de veertig bomen te moeten kappen omdat de wortels door de graafwerkzaamheden te veel beschadigd zouden raken. ,,Dat betrof machinaal graven’’, licht Kuiper toe. De buurt bracht daar tegenin dat handmatig graven rond de bomen een oplossing is. ,,Met een schepje de ruimte om de wortels vrijhouden.’’

De gemeente gaat tot deze werkwijze over, maar heeft daardoor wel een paar extra werkdagen nodig om alles te regelen. Het graven begint nu niet maandag maar later in de week. Ook meldt de gemeente dat de andere beplanting in de perkjes wel vervangen wordt. Kuiper is tevreden met de oplossing, maar vindt dat over het hele proces vooraf nog eens met de gemeente gesproken moet worden.

Nieuws

menu