Kosten bouwvergunning op Terschelling het hoogst van Nederland, zo duur is bouwen in jouw gemeente

FOTO JACOB VAN ESSEN

Kopers van nieuwbouwwoningen betalen steeds meer voor een bouwvergunning. In 2020 zijn de kosten voor een bouwvergunning gemiddeld 2,4 procent hoger dan in 2019, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Op Terschelling stegen de kosten voor een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning met 94 procent, van 6150 euro in 2019 naar 11.946 euro in 2020. Het is daarmee gelijk de duurste gemeente in Nederland. Ook voor een verbouwvergunning betaal je op het eiland de hoofdprijs: liefst 926 euro op een bouwsom van 10.000 euro.

Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot en dringt er bij minister Kajsa Ollongren wederom op aan om de kosten aan banden te leggen. Gemeenten mogen nu zelf bepalen hoe zij de kosten voor een bouwvergunning berekenen, daarom kunnen bedragen extreem uiteen lopen.

Ook dit jaar schieten de bouwleges bij een aantal gemeenten daarom onvoorspelbaar omhoog of omlaag. Cindy van de Velde, algemeen directeur van de Vereniging Eigen Huis: „Dezelfde nieuwbouwwoning is alleen al daardoor in de ene gemeente vele duizenden euro’s duurder dan in een andere. Dat moeten we echt niet willen. Pas als alle gemeenten open kaart moeten spelen over hun kostenberekening, kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is.”

Nieuws

menu