Kop-hals-rompboerderij bij Hilaard mag klooster worden

Dominee Hinne Wagenaar (links) en stichtingsvoorzitter Henk Kroes voor de boerderij in Hilaard waar Nijkleaster moet komen.

Stichting Nijkleaster mag de kop-hals-romp Westerhûs onder Hilaard verbouwen tot een protestants kloostercomplex, als de omgeving maar wordt ontzien.

Nijkleaster moet afzien van de bouw van bergingen op een aan te leggen parkeerterrein aan de noordkant van de half afgegraven terp.

Weidevogelgebied

Westerhûs ligt middenin een waardevol weidevogelgebied met een bijzondere, reliëfrijke verkaveling. Met de toestemming van het provinciebestuur kan de gemeente Leeuwarden vergunningen voor het retraitecentrum afgeven.

Westerhûs moet plaats bieden aan twaalf vaste bewoners en maximaal 24 overnachtende gasten.

Kosten

Nijkleaster is nog bezig om de benodigde 4,5 miljoen euro bijeen te sprokkelen die nodig zijn voor aankoop en verbouwing van het vervallen rijksmonument en voor nieuwbouw op het erf.

Volgend voorjaar verwacht de stichting daarover duidelijkheid te hebben, zegt voorzitter Henk Kroes.

Buitenkans

Nijkleaster is opgezet vanuit de Protestantse Gemeente Westerwert. Die mikte aanvankelijk op een oecumenisch stilte- en bezinningsoord in Jorwert. Het dorp vreesde er echter te veel drukte van.

Het leegstaande Westerhûs diende zich vervolgens als buitenkans aan. Er zou eeuwen her al eens een klooster op de terp hebben gestaan.

Nieuws

Meest gelezen