Koning Willem I Prijs voor Bouwgroep Dijkstra Draisma

Biense Dijksta (midden) zichtbaar blij met zijn prijs. Links medeprijswinnaar John Engelsman van Eosta. Rechts Klaas Knot van de Nederlandsche Bank. FOTO APA/SJEF PRINS

De prestigieuze Koning Willem I Prijs is maandagavond gewonnen door Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum en Bolsward.

In de categorie MKB (midden- en kleinbedrijf) versloeg het 110 jaar oude bouwconcern higtech machinebouwer AAE uit Helmond en de Apollo Group, fabrikant van transportsystemen in Coevorden.

De prijs is toegekend omdat Dijkstra Draisma vooruitloopt op het gebied van robotisering en verduurzaming van de bouw.

Afvalverwerker Omrin was in de running voor de Willem I Plaquette voor duurzaam ondernemerschap, maar die eer is toegekomen aan Eosta, de biologische groente- en fruitdistributeur uit Waddinxveen.

Wie de in 1958 ingestelde Koning Willem I Prijs, vernoemd naar de ‘Koopman-Koning’, op zijn naam krijgt staan, geldt als bekroond superondernemer. Paques in Balk ontving in 1999 weliswaar de duurzaamheidsplaquette, maar de ondernemersprijs zelf werd slechts een keer eerder aan een Fries uitgereikt: in 1966 aan Prins in Dokkum.

Boost

Maandagavond ontving directeur Biense Dijkstra in de Nijmeegse schouwburg het ruiterstandbeeldje van Willem I uit handen van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en directeur Klaas Knot van de Nederlandsche Bank.

,,Ik zit morgen, heel stoer, met Diederik Samsom aan tafel’’, vertelde Biense Dijkstra. ,,Dit geeft een enorme boost! Ik ga gebak uitdelen in het SER-gebouw.’’

Slechts eenmaal eerder ging de prijs naar Friesland

Dijkstra Draisma, shirtsponsor van voetbalclub Cambuur, toont zich al jaren een uitermate competitieve onderneming. De bouwer gaat er prat op al zeven jaar op rij te zijn aangewezen als Best Managed Company.

Twee jaar geleden kwam daar de Duurzaam Bouwen Award bij, evenals de FD Gazelle Award, voor het snelst groeiend bedrijf van Nederland.

In dat jaar boekte Dijkstra Draisma (325 medewerkers) bijna 108 miljoen euro omzet, op een winst van ruim 3 miljoen euro.

Groei

De huidige bedrijfsvorm ontstond in 2001, toen het Bolswarder Draisma met Dijkstra uit Dokkum fuseerde. Directeur Biense Dijkstra, een messcherpe wâldpyk uit Damwâld, werkte destijds bij Draisma, maar belandde alsnog in het bedrijf van zijn broer en vader.

Zo ontstond een concern dat zelfs in het diepst van de crisis heeft weten te groeien. De bouwvakkers van Dijkstra Draisma vind je terug in de drie noordelijke provincies, de Noordoostpolder en Noord-Holland.

Ze bouwden vier ziekenhuizen, 35 bedrijfspanden, een ijshal, 204 nieuwbouwwoningen, 253 appartementen en uit de timmerfabriek in Dokkum rolden 566 prefabhuizen.

Nieuws

menu