Komt er een strenge vorstperiode aan door de 'splijtende polar vortex'? Volgens weermannen Piet Paulusma en Klaas Ybema blijft het voorlopig bij kwakkelend winterweer

De Friese weermannen Klaas Ybema en Piet Paulusma zien nog geen reden om de schaatsen uit het vet te halen. Andere weerlui zijn positiever. De kans op stevige winterkou in februari groeit met de dag. „Er zou zomaar geschaatst kunnen worden”, zegt oud-weerman Frans Schrader van De Telegraaf.

Drie jaar geleden werd nog geschaatst op een ondergelopen polder tussen de Veenhoop en Smalle Ee. De meningen onder weerlui zijn verdeeld of dit binnenkort weer kan.

Drie jaar geleden werd nog geschaatst op een ondergelopen polder tussen de Veenhoop en Smalle Ee. De meningen onder weerlui zijn verdeeld of dit binnenkort weer kan. Foto: Jilmer Postma

Schrader: „Weerliefhebbers zijn momenteel vol van een splijtende polar vortex, een fenomeen dat niet jaarlijks voorkomt. Deze poel van zeer koude lucht in de stratosfeer boven de Noordpool is in januari opgewarmd van -70 naar -20 en gespleten. De uitstroom van kou richting het zuiden maakt het voor ons zeer interessant. Dat scenario blijkt zich nu verder te ontwikkelen. Dat de straalstroom zuidelijker is komen te liggen, hebben we al gezien aan het extreem winterse weer in Zuid-Europa.”

Nieuws

menu