Kollumer Oproer wordt een theaterspektakel op locatie, hoofdrol Syb van der Ploeg

Syb van der Ploeg. ANP

Het Kollumer Oproer wordt een openluchtspektakel, op de plek waar de oorspronkelijke gebeurtenissen zich afspeelden. Syb van der Ploeg speelt de hoofdrol.

In juli volgend jaar wordt het centrum van Kollum het decor voor dit muziektheaterspektakel. ,,Het oude centrum is sindsdien niet zo veel veranderd”, zegt Minke Schouten van de organisatie. ,,De oude gevangenis is er nog, het gerechtshof...” De speelplek is naast de Martenskerk.

Syb van der Ploeg speelt de rol van Salomon Levy, in 1797 aanstichter van het Kollumer Oproer. Voor zijn aandeel in het oproer kreeg Levy de doodstraf, die het jaar daarop in Leeuwarden werd uitgevoerd. Voor Van der Ploeg is dit de tweede keer dat hij een ter dood veroordeelde rebel speelt. In de eerste televisie-uitvoering van het EO-spektakel  The Passion , in 2011, was hij Jezus. ,,Syb komt ook uit De Westereen”, zegt Schouten, ,,net als Salomon Levy.”

Meer grote namen

Er doen meer grote namen mee. Piter Wilkens, Johannes Rypma, Carla de Bruine en Thijs Meester zijn ook te zien in  Salomon, het Kollumer oproer.  Film- en televisiemaker Steven de Jong doet de regie, geassisteerd door Atsje Lettinga.

De tekst wordt gemaakt door de ervaren schrijver Dick van den Heuvel, bekend van onder andere de musicals  Was getekend Annie M.G. Schmidt Ramses  en  Dik Trom  en de nieuwe televisieserie  De Kameleon , van Steven de Jong. 

Het Kollumer Oproer, een opstand tegen het patriottisch bewind, duurde maar twee dagen: 3 en 4 februari. Salomon Levy ontkende zijn rol, maar werd toch opgehangen.

Nieuws

Meest gelezen