Straks één mega-mbo in Friesland: fusie Friese Poort en Friesland College definitief

Studenten van ROC Friese Poort en het Friesland College poseren samen. De fusieschool krijgt straks een nieuwe naam. FOTO FRIESLAND COLLEGE

De twee grote mbo-instellingen in Friesland bundelen de krachten. Na uitgebreid onderzoek maken ROC Friese Poort en het Friesland College vandaag bekend te fuseren. De minister van onderwijs moet de plannen nog goedkeuren.

De scholen vinden dat ze samen beter toegerust zijn om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen, waarmee het middelbaar beroepsonderwijs in Friesland en de Noordoostpolder wordt geconfronteerd. Krimp van het aantal studenten is daar één van.

Door samenvoeging ontstaat een onderwijsinstelling met circa 24.000 studenten. Friese Poort heeft er nu zo’n 15.000, het Friesland College 9000. Remco Meijerink en Carlo Segers, voorzitters van de colleges van bestuur van respectievelijk Friese Poort en Friesland College, lieten zich eerder al positief uit over een fusie.

Samenwerken met bedrijven

Beter samenwerken met bedrijven, meer werknemers bijscholen, sneller nieuwe studies starten én het hoofd bieden aan de daling van het aantal studenten zijn volgens hen taken die een fusieschool beter kan dan de beide mbo’s afzonderlijk. De scholen vinden het belangrijk dat jongeren niet te ver hoeven reizen om hun opleiding te volgen.

Vestigingen blijven bestaan

De fusiehogeschool, waarvoor het groene licht van de minister in het najaar wordt verwacht, krijgt een nieuwe naam. De vestigingen in Leeuwarden, Dokkum, Drachten, Heerenveen, Sneek en Emmeloord en Urk blijven bestaan.

Alle partijen op de beide scholen hebben nu ingestemd met de fusie. Het is de bedoeling de samenvoeging per 1 augustus 2023 volledig te hebben afgerond.

Nieuws

menu