Klokhuis Wetenschapsprijs voor onderzoek naar tweetaligheid bij Friese kinderen

Evelyn Bosma onderzocht het effect van voorlezen in de Friese taal. EIGEN FOTO

Evelyn Bosma onderzocht het effect van voorlezen in de Friese taal. EIGEN FOTO

Evelyn Bosma en Naomi Nota hebben de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020 gewonnen voor hun onderzoek naar hoe tweetalige kinderen in Friesland lezen. De winnaar werd zondag via een livestream bekendgemaakt.

Er waren ruim zestig inzendingen voor de prijs, waarvan er uiteindelijk nog tien kans maakten om te winnen. 4.086 kinderen brachten hun stem uit.

De onderzoekers lieten kinderen tussen de 9 en 12 jaar zinnen lezen in het Fries en Nederlands en hielden met een eye-tracker bij hoe snel ze lazen. Het bleek dat in het Fries woorden die hetzelfde zijn als in het Nederlands (bijvoorbeeld 'poes') sneller gelezen worden dan woorden die compleet anders zijn (bijvoorbeeld 'oma' en 'beppe'). In het Nederlands was dat niet zo. Friese kinderen gebruiken dus hun kennis van de Nederlandse taal als ze Fries lezen, concludeerden de onderzoekers.

Het doel van de Klokhuis Wetenschapsprijs is een jong publiek (kinderen op de basisschool van 9 tot 12 jaar) kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Voor de winnaar wordt er speciaal een aflevering van Het Klokhuis gewijd aan hun onderzoeksonderwerp.

Evelyn Bosma is postdoctoraal onderzoeker op het gebied van Taalwetenschap en Psycholinguïstiek. Ze promoveerde in 2017 op onderzoek naar tweetaligheid, waarvoor ze verbonden was aan de Fryske Akademy. Naomi Nota is promovendus in dat onderzoeksgebied.