Klimaatfietsers op 1700 euro aan sponsorgeld voor rechtszaak tegen Shell

Dirk Kuiken fietst vanaf zaterdag richting Den Haag met een grote wereldbol achter zijn fiets.

Dirk Kuiken fietst vanaf zaterdag richting Den Haag met een grote wereldbol achter zijn fiets. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De stoet fietsers die zaterdagochtend uit Leeuwarden richting Den Haag is vertrokken om aandacht te vragen voor de klimaatrechtszaak van Milieudefensie tegen Shell, is zondag aangekomen in Almere. Voor medeorganisator van de tocht Dirk Kuiken is de missie tot nu toe gelukt.

,,We krije in protte entûsjaste reaksjes'', zegt hij. De fietsers trekken de aandacht van voorbijgangers met een megafoon, T-shirts met teksten erop en met een grote wereldbol die ze achter de fiets aan meetrekken. ,,We hearden yn Fryslân geregeld: dêr giet de bol. We hienen hjoed prachtich waar, wyn yn de rêch. Juster hienen we yn de wyn. Dan is it in bytsje mear oppassen, mei dy bol.''

Lees ook | Vanuit Leeuwarden op de fiets naar Den Haag voor rechtszaak Milieudefensie tegen Shell

De deelnemers fietsen in etappes van zo'n 90 kilometer in drie dagen naar Den Haag, waar dinsdagochtend de rechtszaak van start gaat. Iedereen mag meefietsen en kan zelf bepalen hoe ver. ,,We binne no mei in groep fan sa'n achttjin, tweintich fytsers, der komt wat by en der giet wer wat ôf'', zegt Kuiken. Ook vanuit Groningen en Eindhoven werd koers gezet richting Den Haag. Boven Zwolle voegden de groepen fieters uit Friesland en Groningen zich bij elkaar.

Inzet van de rechtszaak is dat oliebedrijf Shell zijn koers wijzigt en in lijn brengt met het Akkoord van Parijs. De fietsers laten zich sponsoren om geld op te halen voor de zaak. Zondagavond was er zo'n 1700 euro opgehaald, zegt Kuiken. Het opgehaalde bedrag wordt dinsdag bij de rechtbank aan Milieudefensie aangeboden.