Kleine verschuivingen in raad Terschelling en Ameland

Amelander burgemeester Leo Pieter Stoel maakt de uitslagen bekend

Op Ameland en Terschelling hebben de verkiezingen voor kleine verschuivingen gezorgd. De Terschellinger PvdA verloor twee zetels, partij AmelandEen verloor een.

De PvdA op Terschelling, voorheen de grootste partij in de raad met vier zetels, verloor daar dus de helft van. Een daarvan kwam ten goede aan Plaatselijk Belang, een partij die er nu drie heeft, de andere aan Samen Terschelling, die in 2018 nieuw was. Die heeft nu twee zetels. De CDA en VVD op het eiland bleven onveranderd, respectievelijk een en drie zetels.

Ook op Ameland waren de verschillen met de uitslag van 2018 subtiel. Vier partijen hielden elk de zetel die ze vier jaar geleden al kregen: CDA, PvdA, Ameland 82 en VVD.

AmelandEen, die als nieuwe partij bij de vorige verkiezingen ineens vijf zetels kreeg, levert daar nu een van in. Dat was misschien de enige verrassing, want hier en daar werd er gespeculeerd dat die partij mogelijk zelfs zes zetels zou krijgen, en daarmee een meerderheid in de raad (elf zetels).

De zetel die de partij kwijtraakt ging naar Algemeen Belang Ameland. De opkomst op Ameland was 71,2 procent. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dat 80 procent. ,,Dus dat valt een beetje tegen’‘, vindt burgemeester Leo Pieter Stoel.

Nieuws

menu