Kleine tweeduizend deelnemers vallen uit tijdens barre Fietselfstedentocht: 'In alle opzichten een editie voor in de geschiedenisboeken'

Kleine tweeduizend deelnemers valt uit tijdens barre Fietselstedentocht. Foto: niels de vries

Tijdens de Fietselfstedentocht op pinkstermaandag zijn ongeveer 1800 fietsers afgehaakt. Die schatting maakt Stephan Rekker, voorzitter van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht.

9380 van de in totaal 11.700 deelnemers waren maandagavond rond de klok van tien uur over de eindstreep in Bolsward gefietst. ,,Ik verwacht dat daar nog een paar honderd bijkomen, dus dat betekent dat een kleine tweeduizend deelnemers zijn uitgevallen.”

 

Dat zo weinig fietsers de finish in Bolsward haalden, heeft de voorzitter nog niet eerder meegemaakt. Regenbuien die maandag over het land trokken in combinatie met een harde zuidwestenwind maakte de tocht voor de rijders extra zwaar. ,,Toch ben ik verbaasd over hoeveel deelnemers ondanks het extreme weer alsnog gefinisht zijn”, zegt Rekker. ,,Het is in alle opzichten een editie voor in de geschiedenisboeken.”

Drieduizend deelnemers komen niet opdagen

De Fietselfstedentocht had eigenlijk met 15.000 deelnemers van start moeten gaan. Normaal gesproken komen tussen de vijfhonderd en duizend mensen met een bewijs niet bij de start opdagen. Deze editie waren dat er drieduizend.

 

Rekker gaat ervan uit dat de meeste rijders halverwege, na 140 kilometer bij Bolsward, zijn afgehaakt. ,,Ze hebben dan net het zware stuk vanuit Dokkum en Leeuwarden gehad en moeten dan nog die hele lus in het zuidwesten. Veel mensen hebben er dan toch voor gekozen om in de auto te stappen.”

Onderkoeling

Onder de uitvallers waren veel deelnemers met onderkoelingsverschijnselen. Zover bekend had bij geen van de uitvallers de onderkoeling ernstige gevolgen. Ambulancepersoneel moest bij de finish wel een keer in actie komen voor reanimatie.

De organisatie heeft behalve de inzet van extra bezemwagens geen extra maatregelen genomen om kwetsbare deelnemers eerder uit de tocht te halen. De stempelposten zijn volgens schema gesloten en finishen bleef mogelijk tot twaalf uur vannacht.

 

Nieuws

menu