Kippenvleessector ligt op ramkoers met NVWA

Er is nog veel mis in de kipvleessector, oordeelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sector vindt de conclusies van de toezichthouder 'uiterst suggestief'.

De NVWA concludeert in een nieuw onderzoek dat het nog te vaak op misstanden stuit bij vleeskuikenhouders en kippenslachterijen wat betreft dierenwelzijn en voedselveiligheid. Zo worden in sommige stallen te veel kippen gehouden, is er een tekort aan droog strooisel, en kampen dieren met pijnlijke zweren aan de poten (voetzoollaesies).

Bij bepaalde bedrijven hebben de dieren onvoldoende voer, drinkwater en zitstokken. Op slachterijen is er een dierenwelzijnsrisico door het niet goed bedwelmen van kippen. Wat betreft voedselveiligheid vormen campylobacter en salmonella een risico bij zowel boer als slachterij, stelt de NVWA.

Procedures ten onrechte aangescherpt

Voorzitter Gert Jan Oplaat van Nepluvi, de brancheorganisatie van pluimveeslachterijen, noemt het rapport uiterst suggestief.

,,De NVWA somt allerlei aspecten op waar het mis zou kunnen gaan. Het gaat niet mis, maar met zo’n rapport wordt wel weer gesuggereerd dat het een janboel is”, zegt Oplaat, die bij de NVWA een verborgen GroenLinks-agenda vermoedt vanwege het feit dat Rob de Lint, de directeur van de toezichthouder, lid is van van die partij. ,,Men wil gewoon minder kippen in Nederland en bedrijven over de kling jagen. Ik maak me oprecht zorgen over de cultuur bij de NVWA.”

Oplaat voelt zich gesterkt door de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Dit rechtsorgaan bepaalde donderdag dat de NVWA ten onrechte de voedselveiligheidsprocedures heeft aangescherpt bij slachterijen. De NVWA had dit gedaan nadat ze verontreinigingen op karkassen had aangetroffen. Het CBB vindt echter de genoemde verontreinigingen onvoldoende voor die conclusie.

'Verschil van opvatting over dierenwelzijn'

Ook voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders hekelt het NVWA-rapport. ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier zaken enorm worden opgeblazen. Bovendien is er sprake van een verschil van opvatting over dierenwelzijn. Ouderdieren hebben inderdaad niet altijd de beschikking over voer en water. Dat is bewust omdat het beter is voor de gezondheid van deze kippen.”

De Consumentenbond begint zijn geduld te verliezen met de pluimveesector. Het NVWA-rapport geeft volgens de organisatie ‘voor de zoveelste keer’ een schokkende inkijk in de misstanden in de pluimveesector, zegt directeur Bart Combée.

Nieuws

Meest gelezen