Kindersmokkelaar Iet van Dijk krijgt postuum Israëlische onderscheiding

Iet van Dijk, de Amsterdamse studente die in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd joodse kinderen naar Friesland smokkelde, ontvangt postuum de Yad Vashem-onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'.

Israël eert met deze onderscheiding niet-joden die hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor joden. Het verzetswerk van de medicijnenstudente was lang in slechts heel kleine kring bekend. Dat veranderde toen de Leeuwarder Courant twee jaar geleden haar levensloop reconstrueerde in de bijlage Sneon & Snein.

Ida Jetskalina van Dijk, geboren in Winschoten, was 22 jaar toen ze voor het eerst heimelijk een joods kind van Amsterdam naar Friesland bracht. Zeker honderd zouden er volgen.

Blonde kinderen naar Friesland

Meestal nam Iet de Lemmerboot over het IJsselmeer, soms ondernam ze de gevaarlijke reis per trein. Meestal waren het blonde kinderen, de donkere gingen naar Limburg.

Na de oorlog vertrok Iet naar Azië, waar ze als arts werkte. Ze stierf op 53-jarige leeftijd. Die omstandigheden verklaren mede waarom haar verzetswerk lang onopgemerkt bleef, vermoedt criminoloog Jan van Dijk, een neef van Iet.

Rol van vrouwen onderbelicht

Jan van Dijk publiceerde vorig jaar een boek over zijn tante waarin hij een punt maakt van de onderbelichte rol van vrouwen in de illegaliteit. De leider van Iets’ studentenverzetsgroep, Piet Meerburg, was na de oorlog een publiek figuur. Hij ontving in 1974 de Yad Vashem-onderscheiding.

Het was uiteindelijk Rina Selva in Leeuwarden die twee jaar geleden werk maakte van een Yad Vashem-onderscheiding. Zij is de weduwe van Arthur Jacobs, een van de kinderen die door Iet in veiligheid is gebracht. Arthur was in Leeuwarden een geziene figuur.

De medaille wordt dit voorjaar, 74 jaar na het einde van de oorlog en 46 jaar na het overlijden van Iet, uitgereikt door de Israëlische ambassade in Den Haag.

Nieuws

Meest gelezen