Kinderburgemeester van Waadhoeke: 'Het is minder eng dan je denkt'

Piter (10) is eerste kinderburgemeester van gemeente Waadhoeke

Achter het spreekgestoelte in de raadszaal van Waadhoeke streden 21 kinderen maandag om de titel Kinderburgemeester van Waadhoeke.

De tienjarige Piter Murk de Groot uit Tzum is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Waadhoeke. De scholier van de Staetslansskoalle versloeg twintig medekandidaten met zijn spontane verschijning en rappe praatje. In de eerste ronde scoorde hij al punten met zijn slogan: ,,Piter Murk giet foar alle ideeën fan bern yn Waadhoeke oan it wurk.’’

De jury, die onder anderen bestond uit de echte burgemeester Marga Waanders en raadslid Gea Iedema – namens de FNP initiatiefnemer voor de komst van een kinderburgemeester –- had er een zware dobber aan. Afgesproken was dat drie kandidaten door mochten naar de finale.

Maar de jury kwam er niet uit en nomineerde vier kinderen: Seraya Broersma van De Toermalijn uit Franeker, Linde Breman van De Kabas uit Franeker, Janne de Haan van De Polle in Marsum en Piter Murk de Groot.

De vier mochten zich even terug trekken om zich voor te bereiden op hun opdracht: er wordt een nieuwe school geopend en jij moet als kinderburgemeester koningin Máxima ontvangen. Hoe doe je dat en wat zeg je dan?

Piter Murk liet in de finale het spreekgestoelte links liggen, pakte een microfoon en deed alsof hij op Máxima afstapte. ,,Hoi, keninginne, mei ik jo ús moaie nije skoalle sjen litte.’’ De rondleider hield het niet alleen bij een praatje over de school. ,,No lit ik jo wat sjen fan Waadhoeke. Dêr leit Tsjom, dêr Frjentsjer en dêr Marsum.’’ Dat de koningin daar weinig van zou verstaan, bracht hem niet van zijn stuk. ,,Onze school is de mooiste school van heel Friesland’’, vervolgde hij.

Of hij het ook spannend zou vinden als hij de kinderburgemeester zou worden, vroeg de jury. ,,Nee hoor, ik ben net ook geïnterviewd door Omrop Fryslân en dat is minder eng dan je denkt.’’

Nieuws

menu