Kinderburgemeester in ijscopak wil een skatebaan fiksen voor Schiermonnikoog: 'Papa noemt me de IJscoman'

Als het even meezit dan heeft Schiermonnikoog over een jaar een hogere glijbaan, een trampoline bij de kinderboerderij en een skatebaan. De vers benoemde kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp (10) gaat het proberen te fiksen in zijn ijscopak.

Kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp gaat Schiermonnikoog nog leuker maken in zijn ijsjespak.

Kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp gaat Schiermonnikoog nog leuker maken in zijn ijsjespak. EIGEN FOTO

Burgemeester Ineke van Gent legde hem dinsdagavond tijdens officiële installatie bij de raadsvergadering de ambtsketen om. Sindsdien mag Thijmen Bouwkamp (10) zich de tweede kinderburgemeester van het eiland noemen. Hij werd uit vier kandidaten gekozen om de kinderen op het eiland te vertegenwoordigen. Reden genoeg om eens te vragen wat deze bestuurder voor elkaar wil boksen.

Gefeliciteerd meneer de burgemeester. Hoe ging het, die installatie?

,,Dankjewel. Het was superspannend. Ik had superkriebels in de buik en ik durfde eerst niet. Iedereen stond daar, ik vond het een beetje eng. Maar daarna deed ik het gewoon.”

Hoe heb je het zover geschopt?

,,Ze zochten een nieuwe burgemeester. Ik wou dat wel. Samen met de andere kinderen op school moesten we onszelf presenteren. Ik heb verteld wat ik wou doen en wat ik graag wil op het eiland.”

En wat is dat dan?

,,Nou, een skatebaan. Een hogere glijbaan bij het zwembad en een trampoline bij de kinderboerderij.”

Want dat wordt hoog tijd?

,,Ja, echt wel. Dat willen best wel veel kinderen. Die glijbaan is nu een beetje saai, en heeft ook geen kleur. En een skatebaan vind ik zelf wel leuk en andere kinderen vroegen er ook om.”

Je bent voor een jaar benoemd. Gaat het je lukken om dat voor elkaar te boksen?

,,Ik hoop het wel, maar ik denk niet dat alles er gaat komen. In mijn boekje schrijf ik alles op, dat app ik dan naar de burgemeester en dan gaan we het bespreken en over vergaderen. Dan begin je met een onderwerp en daar ga je dan over praten en zeggen waar bijvoorbeeld de skatebaan moet komen. Hoe duur het is. Wie het gaat maken en wie les kan geven. En als de anderen het er niet mee eens zijn, dan wil ik uitleggen dat het heel leuk kan zijn.”

Zo, je klinkt al als een echte bestuurder. En je hebt ook een pak aan, net als politici. Al hebben die niet vaak eentje met ijsjes erop.

,,Mama ging een pak voor me zoeken en toen liet ze deze zien met ijsjes en eentje normaal. Deze vond ik echt heel leuk. Het past wel bij me. Ik ben wel een beetje gek en houd van gekke kleren. Papa noemt me nu De IJscoman.”

Nou IJscoman, wanneer ben je een goede burgemeester?

,,Als ik veel kinderen het goede voorbeeld geef en kan helpen. En dat ze me altijd vragen kunnen stellen.”

Hoe doet burgemeester Van Gent het, vind je?

,,Goed. Ze is aardig. Ik denk dat ik wel van haar kan leren.”

En, later de politiek in?

,,Weet ik nog niet, want ik wil astronaut worden.”

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Interview
Waddengebied