Kinderboekenweek: prinses, draak en het coronavaccin

‘En toen?’ Kinderen in Gorredijk stortten zich met volle overgave op het thema van de Kinderboekenweek. Uit vilt, wc-rollen, hout en plakband ontstaan prinsessen, boekjes en verzonken steden. Plus: het coronavaccin.

Kinderen van basisschool Loevestein in Gorredijk zijn bezig met het thema van de Kinderboekenweek En toen?

Kinderen van basisschool Loevestein in Gorredijk zijn bezig met het thema van de Kinderboekenweek En toen? Foto: Jilmer Postma

Wat is er nou leuker dan in de klas op laarzen of blote voeten flink met zeepsop te kliederen, terwijl onder je handen een kunstwerk ontstaat? De kinderen van groep 2 van School Loevestein hebben dikke pret, terwijl kunstenares Sonja Burgerjon de gieter bijvult en aanwijzingen geeft: ,,Niet het bubbeltjesplastic kapotmaken!’’

De vijfjarige Ivanka de Jong heeft werk gemaakt van haar creatie. Uit pluizige stukjes vilt heeft ze een roze prinses gemaakt. Dat was het artistieke deel, maar nu komt het echte werk. Met water, groene zeep en spierkracht moet het vilt, tussen twee lagen bubbeltjesplastic in, samengeperst worden zodat een stevig kunstwerk ontstaat.

Theme kinderboekenweek

De kleuters zijn het verleden ingedoken. Naast prinsessen zijn er zwaarden, draken, eenhoorns, kastelen en ridders gemaakt. Zo verbeelden ze de geschiedenis, een van de thema’s die in de Kinderboekenweek aan de orde komen.

Groep 6 pakt het heel anders aan. De leerlingen zitten samen rondom een meterslang grijs tekenpapier. Er staan allemaal tekeningetjes op, van de prehistorie tot de toekomst. Ze hebben met kunstenaar Marcel Prins gefilosofeerd over het begrip ‘tijd’.

Het is maar een afspraak, weet een leerling. Een seconde had ook een milliseconde kunnen duren en andersom. En het is ook relatief. Janet Huisman, leerkracht van de groep, vraagt wanneer tijd snel gaat. ,,In de pauze’’, roepen de kinderen. En wanneer juist langzaam? ,,Bij rekenles’’, zegt een meisje.

Op het papier ontstaat een tijdlijn van heel vroeger tot ver in de toekomst. Met dinosaurussen, vliegende auto’s, lichtgevende klokken en een ontdekking die hoop biedt. ,,Ik heb het coronavaccin ontdekt!’’, roept Dylaisha van der Veen. Goed nieuws. Minpuntje: de ontdekking vindt plaats in de toekomst en Dylaisha weet nog niet of dat een nabije of verre is.

Corona

Corona is onderwerp van gesprek geweest bij deze activiteit, vertelt Huisman. Mocht het nu wel of niet doorgaan? ,,We zijn blij dat we toch wat hebben kunnen organiseren. Maar normaal gesproken zouden we alle leerlingen op een gegeven moment bij elkaar op de grote trap hebben verzameld. Dat kan nu niet, want we houden toch een zekere scheiding aan tussen verschillende groepen.’’

Naast Burgerjon en Prins is ook beeldend kunstenaar Anna Bouman met docenten beeldende kunst Anna Bouman en Jeanette Scheffer naar Gorredijk gekomen, om de 240 leerlingen van de openbare basisschool in aanraking te brengen met kunst.

Groep 1 heeft houten boekjes gemaakt, versierd met vilt. Bouman prikkelt de fantasie bij wat oudere kinderen. Met de kartonnetjes van wc-rollen en krantenpapier daagt zij de leerlingen uit om een verzonken stad te maken. ,,We weten niet hoe het eruit ziet, bedenk het maar…’’

Donald Duck en Sponge Bob

Jullie gaan geschiedenis maken, houdt Prins zijn publiek voor. ,,Dit is jullie tijd, later kunnen mensen gaan bekijken hoe jullie deze tijd hebben beleefd, wat jullie hebben meegemaakt en wat jullie ervan vonden.’’ Hij slaagt in zijn opzet: na korte tijd kijken de scholieren in hun hoofd al terug op hun leven en wat er ‘in hun tijd’ allemaal is gebeurd.

Hoe ouder de kinderen, hoe lastiger het wordt om ze in de fantasiestand te krijgen. Groep 8 houdt het daarom redelijk nuchter. De jongens en meiden maken hun eigen boekje. Aan de hand van figuren uit boeken die ze gelezen hebben. Dus bij de jongens keren vooral strip- en cartoonhelden als Donald Duck en Sponge Bob terug in hun tekeningen, terwijl Shaimma Zammar (12) het boek Kind te koop van Paul van Loon in tekeningen probeert te vangen.

De creatieve explosie wordt wellicht tentoongesteld in de school, hoopt Huisman. Zodat ouders ook kunnen zien wat hun kinderen hebben gemaakt. ,,Misschien kan het als ze een mondkapje dragen, misschien kan het ook helemaal niet’’, piekert ze. Jammer dat Dylaisha’s vaccin pas in de toekomst wordt ontdekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Boeken