Kijkdag watertoren Franeker trekt veel belangstellenden

Bezoekers konden gisteren een kijkje nemen in de watertoren van Franeker.

Horeca of appartementen, daarover mijmerden geïnteresseerden voor de Franeker watertoren tijdens de eerste kijkdag, dinsdag.

De weergoden zijn de makelaar goed gezind; een stralend najaarszonnetje zet de Franeker watertoren prachtig in het licht. Makelaar Wyko Vink van Cushman & Wakefield – voorheen DTZ Zadelhoff – verwelkomde dinsdagmiddag de eerste geïnteresseerden tijdens een kijkmiddag. 3 oktober is er een tweede kijkmiddag.

Beklimmen op eigen risico

Voor de kijkers is de bezichtiging niet zonder gevaar. Wie de toren wil beklimmen, wordt vriendelijk verzocht een formuliertje te ondertekenen waarmee wordt vastgesteld dat de beklimming op eigen risico is.

Direct na de start van de middag, om een uur of twaalf, stromen de eerste belangstellenden richting de toren aan de Feikemastraat. Hun naam zien ze liever niet terug in de krant. Tijdens de flinke klim naar boven kloppen ze op de muren, trekken ze aan de trapleuningen en werpen ze zo nu en dan een blik over de reling, een kleine 40 meter omlaag. ,,Van beneden af leek het wel mee te vallen’’, verzucht een kijker met lichte hoogtevrees.

Kolos te koop

Waterbedrijf Vitens heeft de kolos sinds deze maand te koop staan . Het gebouw, ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school, dateert uit 1925 en het mag niet worden gesloopt.

Vitens ziet een toekomst voor het gebouw als woning, kantoor, klimcentrum of grand café. Alle goede plannen zijn welkom, zegt het waterbedrijf. De gemeente Waadhoeke ziet erop toe dat de karakteristieke waarden van het pand behouden blijven. Volgens Vink is verbouw ,,onder voorwaarden’’ mogelijk.

Verborgen gebreken zijn er niet, belooft Vink. ,,Daar zijn we heel transparant in.’’ Wel staat de kelder onder water. Oorzaak onduidelijk.

'Ik geef je er 5 euro voor'

De rest van de middag blijven de belangstellenden binnendruppelen. Sommigen, zoals Jan Veldman uit Dronryp, ,,gewoon om even te kijken’’. Anderen bloedserieus, gewapend met meetlint en opschrijfboekje. ,,Appartementen, dat zou hier heel mooi in passen’’, dagdroomt de man.

Verderop fietsen twee schooljongens voorbij. ,,Ik geef je er 5 euro voor!’,’ roept er eentje.

Nieuws

Meest gelezen