Kijk terug: Roze Zaterdag in Leeuwarden. Anne Veenendaal en Daphne Roos waren te gast bij LC Live

Bij de Elfstedenhal in Leeuwarden heeft presentator Sipke Jan Bousema donderdag 7 oktober samen met een groep ouders een enorme Friese regenboogvlag uitgerold. FOTO ANTON KAPPERS

Aanstaande zaterdag is Leeuwarden de stad van Roze Zaterdag. De dag heeft als doel de diversiteit van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en trans- en intersekse personen (LHBTI’ers) te tonen en zo het respect en begrip te vergroten. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Friesland? En hoe wordt de viering van Roze Zaterdag ontvangen?

In LC Live waren deze week Daphne Roos, facilitator bij Jimmy’s Leeuwarden en Anne Veenendaal te gast. Oprichtster van Lesbische Laatbloeiers en al jaren actief lid voor Orpheus, de landelijke vereniging voor mensen die tijdens een heterohuwelijk ontdekken dat ze homoseksueel zijn. Veenendaal kwam namelijk zelf pas na vijfentwintig jaar huwelijk uit de kast als lesbienne.

In een artikel dat onlangs in LC verscheen, uitte ze onder meer haar zorgen over de emancipatie van LHBTI’ers. ,,De agressie jegens homoseksuelen neemt weer toe. Ik hoor verhalen van mensen die niet hand in hand durven te lopen, regenboogvlaggen worden verbrand, en nog steeds worden kinderen uit huis geplaatst omdat ouders niet accepteren dat ze homoseksueel zijn. Dus er is nog genoeg werk aan de winkel.’’

Moet Roze Zaterdag daarom wellicht een officiële feestdag worden? Het antwoord op deze en andere vragen zie je in LC Live van donderdag 14 oktober.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen