Kijk terug: Houdt het wolvenhek de wolf buiten Friesland? Initiatiefnemer Jehan Bouma en de Partij voor de Dieren waren te gast bij LC Live

Voormalig Commissaris van de Koningin Hans Wiegel, slaat de eerste paal voor de bouw van een stukje wolfwerend hek. FOTO ANP

De eerste paal voor het wolvenhek rond Friesland is geslagen. VVD-prominent Hans Wiegel sloeg de eerste in de grond bij Boijl. Rondom Friesland moet een hek komen om de wolf buiten de provincie te houden. Heeft het zin om zo’n hek te bouwen? LC Live was te gast bij schapenboer Jehan Bouma, voorzitter van Stichting Wolvenhek Fryslân.

Samen met een aantal collega-boeren bedacht Bouma een plan voor een wolvenhek. Het moet langs de volledige provinciegrens van Friesland komen; zo’n 150 kilometer in totaal. Het eerste deel van het hek wordt inmiddels aangelegd. Daarvoor haalde de Stichting Wolvenhek Fryslan - met Bouma als voorzitter - al dertigduizend euro op, via een crowdfundactie. Gaat de volledige 150 kilometer hek er komen?

Deskundigen zijn sceptisch over het plan. Het zou niet haalbaar zijn en bovendien niet werken. Ook zijn er juridische obstakels, zeggen experts. Werkt individueel maatwerk bij de boeren niet veel beter? De Partij voor de Dieren heeft al gemeld het hek geen goed idee te vinden. Volgens Menno Brouwer, fractievoorzitter van de PvDD in de Friese Staten, zijn er betere manieren om de Friese schapen te beschermen.

Bouma en Brouwer gingen in LC Live van donderdag 8 juli met elkaar in gesprek over het wolvenhek.

LC Live is een online uitzending over actuele nieuwsonderwerpen, wekelijks op donderdag om 12.15 uur of andere momenten als het nieuws daartoe aanleiding geeft. De uitzending is te bekijken op lc.nl en via de Facebookpagina van de Leeuwarder Courant .

Nieuws

menu