Kijk de volledige uitzending van de Elfwegentocht terug

Het startsein van de fossielvrije optocht die het sluitstuk van de Elfwegentocht vormde, werd zaterdagmorgen om elf uur gegeven nabij hectometerpaal 64.5 van de Wâldwei.

Daar zetten een kleine 1200 fietsers koers naar de Culturele Hoofdstad op een keur aan stalen rossen. Racefietsen waren er in de meerderheid, maar er zaten ook terreinfietsen tussen, tandems, riksja’s, eenwielers, vierwielers, bolknakvormige driewielers en meetrapfietsen met een accumotor.

App-gebruikers kijken de uitzending hier terug

Elfwegentocht: de statistieken

Aan de Elfwegentochtparade over de Wâldwei deden zaterdag ruim tweeduizend mensen mee. Samen legden ze op het 20,8 kilometer lange parcours zo’n 45.000 kilometer af. Daarmee ging circa 1000 kilogram CO2 de lucht in die terug te voeren is op fossiele energiebronnen.

Deze score van een halve kilo per reiziger maakt de parade tot een relatief schoon evenement. Op een gewone Wâldwei-zaterdag veroorzaken 45.000 reizigerskilometers al gauw 6500 kilo CO2-emissie.

Hoofdveroorzakers van de CO2-besparing waren de ruim elfhonderd fietsers in de parade, wier uitstoot vanzelfsprekend nihil was. Hetzelfde kon gezegd worden van de paard-en-wagen met luid zingende passagiers.

De colonne motorvoertuigen vervoerde ongeveer duizend mensen. Door gebruik van krachtbronnen als accu’s, waterstof en niet-fossiele diesel, en door een wat betere stoelbezetting, was hun uitstoot slechts een derde deel van wat ordinair snelverkeer op hetzelfde traject had doen ontstaan.

Uitschieters naar boven waren vier lege OV-bussen. Drie accu’s en een waterstoftank werden alleen voor de respectievelijke chauffeurs benut. Daardoor nam het kwartet bijna 9 procent van de CO2-uitstoot van de Slotparade voor zijn rekening.

Van de vaarparade zijn geen emissiegegevens beschikbaar.

Nieuws

Meest gelezen