Keuzegids hbo: NHL Stenden verstevigt derde plaats, maar boekt toch wisselende resultaten

Foto: Niels Westra

Hogeschool NHL Stenden is opnieuw op de derde plaats beland van de beste grote hbo-instellingen van Nederland. In de Keuzegids hbo 2021 werden op de vestiging in Leeuwarden tien opleidingen aangemerkt als ‘topopleiding’, hetzelfde aantal als vorig jaar.

Dit stempel krijgen opleidingen met een eindoordeel van 75 punten of meer krijgen het predicaat ‘topopleiding’. Zeven van deze NHL Stenden-opleidingen in Leeuwarden behoorden vorig jaar ook tot de top, drie opleidingen zijn nieuw in dit rijtje. De drie opleidingen die vorig jaar wel en dit jaar niet als topopleiding te boek staan, hadden dit jaar alle drie te weinig studenten om een betrouwbaar oordeel over te kunnen vellen.

De top 3 van grote hbo-instellingen is hetzelfde als vorig jaar: Avans Hogeschool (Noord-Brabant) bezet de eerste plaats, gevolgd door Windesheim (Zwolle en Almere). Erica Schaper, bestuurder van NHL Stenden, ziet in de derde plaats een geslaagde fusie: „We zijn gefuseerd met kwaliteit als het belangrijkste uitgangspunt. Dit resultaat laat zien dat we die kwaliteit ook daadwerkelijk in huis hebben.” In totaal werden twintig NHL Stenden-studies benoemd tot topopleiding (op alle locaties samengenomen).

In de vakgebieden onderwijs en opvoeding, cultuur en kunst en leven en omgeving heeft de hogeschool uitschieters en zijn de algehele beoordelingen beter dan vorig jaar. Zo werden de opleidingen leraar aardrijkskunde, leraar economie en docent beeldende kunst en vormgeving (BKV) het beste beoordeeld van alle gelijknamige opleidingen aan andere hogescholen en kregen ze het stempel topopleiding. Met een score van 90 punten is docent BKV zelfs de best beoordeelde opleiding van de Leeuwarder hogeschool.

Mindere scores recht en bestuur, ontwerp en constructie en gezondheid

Ondertussen wordt er op de vakgebieden recht en bestuur, ontwerp en constructie en gezondheid minder gescoord dan voorgaande jaren. Toch waren de enige drie topopleiding-predicaten in de categorie recht en bestuur voor studies van NHL Stenden Leeuwarden (hbo-Rechten, Bestuurskunde en European Studies). De opleiding verpleegkunde zakte juist weg in de middenmoot, vooral op het gebied van toetsing liet het te wensen over.

Ruimte voor verbetering zit er ook in het studierendement; het aantal studenten dat doorstroomt naar het tweede jaar en het aantal studenten dat binnen vijf jaar afstudeert. Dat staat „hoog op de agenda”, aldus Schaper.

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, onderdeel van NHL Stenden, scoort voor de achtste keer op rij met de opleiding Maritiem Officier en heeft dit jaar, met Ocean Technology erbij, twee topopleidingen.

Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden mag pronken met een topopleiding: management van de leefomgeving haalde 75 punten. Minerva Academie bleef met de opleiding Popular Culture steken op 66 punten, studenten hebben bij deze studie in het bijzonder moeite om het eerste jaar af te ronden.

Nieuws

menu