Keuring Friese hengsten trekt tienduizenden kijkers

De livestream op de Facebookpagina van het KFPS.

De keuring van jonge Friese hengsten is in coronatijd populairder dan ooit. De livestream op de Facebookpagina van het KFPS trekt dagelijks meer dan 30.000 mensen en wordt over de hele wereld gretig bekeken.

Normaal is de eerste bezichtiging van de jonge Friese hengsten niet zo’n happening. De dik 300 dieren worden voor een eerste inspectie aan de hengstenjury van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (Kfps) getoond. Die wijst de besten aan voor een tweede bezichtiging die traditioneel tijdens de grote hengstenkeuring in januari wordt gehouden. Op die dagen zit het WTC Expo in Leeuwarden afgeladen vol met Friese paardenliefhebbers.

Maar corona maakt alles anders. De Hengstenkeuring wordt volgende maand online gehouden via een livestream. En de eerste bezichtiging (van 7 tot en met 12 december) gaat ook via videoregistratie. Paardenliefhebbers kunnen de keuring volgen door thuis achter hun computerscherm te kruipen.

Kijkers in Mexico

Dat doen ze massaal, zo blijkt uit de hoge kijkcijfers. Want naast de 30.000 Facebookkijkers trekt de site van verenigingsblad Phryso dagelijks ook nog eens 6.500 mensen.

De keuringkijkers komen van over de hele wereld. Na Nederland komen de meeste uit de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland en Mexico. Ze zien de hengsten in stap, draf en galop door het beeld gaan en krijgen commentaar van de jury in het Nederlands en Engels.

Nieuws

menu