Kermisattractie in Sneek raakt boom bij proefrit en stalhouders Tjalhuizum sporen zadeldieven in Polen op. Dit gebeurde er in augustus 2022

Beeld LC.

Beeld LC.

Honderden mensen kwamen van heinde en verre naar Boazum voor de uitvaart van Tseard van der Wal, douchen na de training was er niet meer bij voor de jongste voetballers van VV Heerenveen en een wespensteek werd de opvarende van een zeiljacht voor de kust van Stavoren fataal. Dat en meer in ons maandoverzicht van juli 2022.

5 augustus: Súdwest-Fryslân werd ‘geconfronteerd met een vervelende situatie op het Martiniplein in Sneek’, schreef de gemeente op Facebook. Een kermisattractie raakte bij een proefrit een boom. ,,Se tochten dat it krekt koe, mar dat wie dus net sa.”

7 augustus: Bij een incident in Geldrop kwam een 65-jarige man uit die plaats om het leven. Hij werd geraakt door een metalen bal met daaraan een houten stok. De bal werd gegooid door een 22-jarigeman uit Leeuwarden tijdens het onderdeel hamerwerpen. Daarbij wordt een kogel aan een stok weggeslingerd.

13 augustus: Honderden gingen helemaal los bij de huldiging van de SKS-kampioenen uit eigen huis in Lemmer. Hier hadden ze 34 jaar op gewacht. Voor eigen publiek zeilde Lemmer in de Lemster Baai naar het kampioenschap. Schipper Albert Visser moest z’n grootste concurrent en neef Douwe Visser van Grou voor blijven om kampioen te worden - en dat lukte.

16 augustus: Een wespensteek werd de opvarende van een zeiljacht voor de kust van Stavoren fataal. De man, een 72-jarige Duitser die met vier vrienden aan boord van een zeiljacht was dat halverwege Enkhuizen - Stavoren voer, raakte na de wespensteek direct in de problemen, waarop de bemanning 112 belde. Ondanks massale inzet van hulpverlening overleed hij.

19 augustus: Honderden mensen kwamen van heinde en verre naar Boazum voor de uitvaart van Tseard van der Wal (59). Hij overleed na een kraanongeluk op zijn erf aan de Slachtedyk. De afscheidsdienst werd in een grote partytent op het land van de familie gehouden. Op een boerenwagen, voortgetrokken door twee van zijn eigen Friese paarden, bracht een lange stoet bedroefde familieleden en vrienden Van der Wal naar zijn laatste rustplaats, op het kerkhof in Boazum.

23 augustus: Er werd ingebroken bij juwelier De Balans in Lemmer. Eigenaar Jaap van der Wal zei dat het ging om ,,een snelkraak’’. ,,De deur is eruit geslagen, rolluik omhoog. De etalages en vitrines zijn leeggehaald.’’ Hij liet het er niet bij zitten en gooide een paar dakpannen op de auto. Tijdens de inbraak werd een ketting gespannen aan het politiebureau in het dorp.

26 augustus: Na slim speurwerk op het Poolse web vonden de familie De Vries in Tjalhuizum en de politie tachtig kostbare, gestolen paardenzadels terug in een appartement in Krakau. ,,Ik was blij én boos.’’ Annemieke de Vries opende online de jacht op de dieven. Met hulp van Google Translate zocht ze de siodla -advertenties na. Op een late vrijdagavond was het raak.

28 augustus: Douchen na de training was er niet meer bij voor de jongste voetballers van VV Heerenveen. De club legde zijn jeugdleden een doucheverbod op om zo de torenhoge energiekosten in de hand te houden.

29 augustus: Geen water, elektriciteit en gas. En bezichtigen kon ook niet. Toch was dit huis in Dronryp een regelrechte hit. Het huis is inmiddels verkocht en trok ruim honderd geïnteresseerden. Waarom? Dat was zeer de vraag. Want Headyk 51 ligt aan het Van Harinxmakanaal en de Boalserter Feart en is alleen over water bereikbaar.

31 augustus: Het zeilkamp voor de tweedeklassers van Daltonschool Den Haag eindigde in een drama. Op de Waddenzee kwam een 12-jarig meisje om het leven bij een ongeluk met een giek. Het meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen. ,,Wat een prachtige zeilweek had moeten worden, is verschrikkelijk geëindigd”, zei rector Katrien van de Gevel van Dalton Den Haag.