Kerk tot puin geslagen langs rondweg Leeuwarden

Foto LC/ARODI BUITENWERF

Bij de opening van de Fenixkerk in Leeuwarden (1961) maakte burgemeester Adriaan van der Meulen nog een grapje over de naam. Zijn voorvader was eigenaar van molen De Fenix op het Zuidvliet, maar die sneuvelde helaas door afbraak. Als de nieuwe Fenixkerk toch maar langer mocht blijven staan...

Helaas, binnen zestig jaar sneuvelt nu ook de gelijknamige kerk aan de Leeuwarder rondweg, langs de Valeriusstraat. Het gereformeerde godshuis werd gebouwd voor de kerkgangers in noordwestelijk Leeuwarden. De afgelopen jaren verloor het zijn functie door kerkfusies en krimp.

Op de plek van de Fenix moeten twee appartementengebouwen verrijzen. Die zijn nog onderwerp van discussie, want veel omwonenden zijn er niet blij mee. De gemeenteraad buigt zich waarschijnlijk nog voor de bouwvakantie over het nieuwbouwplan.

Tweede kerk

Na de afbraak van de Goede Herderkerk in 2004 is de Fenix het tweede opvallende naoorlogse kerkgebouw dat afgebroken wordt in deze hoek van de stad. De gemeente vond beide gebouwen niet bijzonder genoeg voor een monumentenstatus.

De gereformeerden bouwden bewust drie kerken met een vogelnaam in noordelijk Leeuwarden. Dit waren de Pelikaankerk, de Fenix en later de Adelaarkerk.

Nieuws

Meest gelezen