Katten moeten binnenblijven in Harlingen na uitbraak besmettelijk virus: 'Ik schrok er behoorlijk van'

De uitbraak van de kattenziekte leidt tot zorgen onder eigenaren in en rond Harlingen. Ze bellen massaal naar de dierenarts om hun huisdier te laten vaccineren.

Marian Henderson ging snel met haar kat Dweezil voor een prik naar de 'vaccinatiestraat' bij dierenartsenpraktijk De Vrolijke Viervoeter in Herbijum.

Marian Henderson ging snel met haar kat Dweezil voor een prik naar de 'vaccinatiestraat' bij dierenartsenpraktijk De Vrolijke Viervoeter in Herbijum. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

,,Ik hoorde het gisteren van mijn buurvrouw en schrok er behoorlijk van.” Marian Henderson uit Harlingen belde dinsdag meteen de dierenarts toen ze hoorde dat de gevaarlijke kattenziekte rondging in de stad. ,,Er zou al een aantal katten overleden zijn. Dat wil je toch niet?”

Een dag later kon ze al met Dweezil (14), haar Europees korthaarkat, bij de speciale vaccinatiestraat van praktijk De Vrolijke Viervoeter in Herbaijum terecht. Gelukkig maar, zegt ze. ,,Ik heb mijn katten als kitten altijd wel vaccinaties gegeven, maar daarna niet meer. Dat is altijd goed gegaan. Maar nu vond ik het wel een klemmende reden om het wel weer te doen.”

Kattenziekte

Verschillende dierenartsenpraktijken rond Harlingen sloegen maandag alarm, nadat bij enkele katten de kattenziekte was vastgesteld. Het leidde de afgelopen dagen tot een stortvloed aan telefoontjes van verontruste eigenaren die graag een vaccinatie wilden voor hun huisdier.

Dierenarts Andrea Brouwer vertelt dat bij De Vrolijke Viervoeter afgelopen weekend zes verzwakte katten binnenkwamen, allemaal uit Harlingen en omgeving. De dieren hadden symptomen als braken, diarree, niet willen eten en koorts.

Een van twee besmette katten inmiddels overleden

Naarmate meer katten binnen werden gebracht, kwam het besef dat het weleens om een virus kon gaan. Uit een test van de ontlasting van twee katten bleek maandag dat zij inderdaad besmet waren. Het ging om het zeer besmettelijke virus feline panleukopenie, ook wel de kattenziekte genoemd. Een van de twee dieren is er inmiddels aan overleden.

Eigenaren in Harlingen en omgeving kregen het advies hun kat voorlopig binnen te houden. Een vaccinatie kan de kans op besmetting flink verkleinen.

De praktijk richtte de eigen garage in als vaccinatiestraat, zodat de dieren niet in het hoofdgebouw hoeven te komen. Dinsdag werd een lading vaccins opgehaald bij een dierenarts in het Noord-Hollandse Middenmeer, waarna die dag meteen de eerste dertig prikken werden gezet. Zo kunnen dagelijks vijftig tot zestig dieren worden gevaccineerd. Tot en met vrijdag is de agenda al vol.

Uitbraken komen niet vaak voor in Nederland

Het virus is vrij zeldzaam in Nederland, weet Brouwer. ,,Ik weet nog van uitbraken in Spijkenisse en Den Helder, maar het aantal uitbraken van de laatste tien jaar is op de vingers van één hand te tellen”.

Dat zegt ook Frits Kampen van Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland, die hier ruim twintig jaar dierenarts is. ,,Ik ha it yn dy tweintich jier noch net earder meimakke.”

Kampen heeft zelf nog geen besmettingen geconstateerd, maar ook bij zijn praktijk loopt het storm met aanvragen voor een vaccinatie. Hij zegt dat lastig te achterhalen is hoe groot de uitbraak is. Zo kunnen dieren ook besmet zijn zonder dat iemand het doorheeft. ,,Lykas by minsken: net elkenien dy’t de griep hat, wurdt siik.” Het aantal besmettingen wordt ook niet centraal bijgehouden.

‘Raak geen vreemde katten aan op straat’

Het virus is ongevaarlijk voor mensen en andere diersoorten dan katten, maar zij kunnen het wel overdragen. Vandaar dat Brouwer mensen adviseert extra voorzichtig te zijn. ,,Raak geen vreemde katten aan op straat. En hou ook honden uit de buurt. Verder kun je ontlasting uit de tuin halen, want daardoor kan het virus worden overgedragen.”

Kattenbezitters die vermoeden dat hun dier besmet is, kunnen contact opnemen met hun dierenarts. Brouwer adviseert hen de ontlasting te bewaren, zodat die nog kan worden onderzocht.

Eigenaar Henderson hoopt dat het zover niet zal komen, al heeft ze maar een van haar twee katten kunnen laten vaccineren. Haar tweede kat Maartje laat zich niet vangen. Dat kan hooguit met een vangstok door mensen van de Dierenambulance, zegt ze, maar voor de vaccinatie gaat haar dat toch wat te ver. Maartje komt bovendien niet buiten.

Katten moeten na vaccinatie nog veertien dagen binnen blijven

Voor Dweezil is dat anders: die laat ze elke dag wel even de deur uit van haar huis aan de Admiraal Stellingwerffstraat. Hij zal na z’n prik nog even geduld moeten hebben. Eigenaren krijgen het advies om hun dier na vaccinatie nog veertien dagen (de incubatietijd) binnen te houden.

Henderson weet uit ervaring dat haar kat daar niet blij mee zal zijn. ,,Dan zeurt-ie behoorlijk. Alsmaar jammeren en je heel doordringend aankijken. En dan gaat-ie op zijn achterpoten bij het raam staan.”

Het is even niet anders, zegt ze. De schrik zit er in de omgeving ook behoorlijk in. ,,De dierenarts had alleen dinsdag al 150 telefoontjes gekregen. En mijn taxichauffeur had al vier mensen met kat in de auto gehad.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dieren
Instagram