Hoe laten we de wereld netjes achter voor toekomstige generaties? Een heel actuele vraag in tijden van klimaatcrisis. Filosoof Roman Krznaric heeft een antwoord. Koester je eikeltjesbrein, niet je marshmallowbrein

Wat voor wereld laten we na aan de toekomstige generaties, nu de klimaatcrisis aan de poort rammelt? Daarvoor hebben we een ander tijdsbesef nodig, betoogt filosoof Roman Krznaric, die vandaag te gast is in Ecokathedraal te Mildam. Wees een goede voorouder, is de boodschap van zijn spraakmakende boek The Good Ancestor, en besef dat wij ook maar een stofje zijn op de tijdlijn van de kosmos.

Roman Krznaric.

Roman Krznaric. Foto: Kate Raworth

Tijd en empathie. Dat zijn eigenlijk de voornaamste lijnen in De goede voorouder , zoals het boek van Roman Krznaric in het Nederlands heet. De ondertiteling is Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld . Laten we ons inleven in de generaties die na ons komen, al zullen wij die nooit kennen. En laten we een voorbeeld nemen aan de kathedraalbouwers van weleer, die aan die klus begonnen terwijl ze zeker wisten dat ze het eindresultaat nimmer zouden zien.

Nieuws

menu