Karin en Roel Slikker vluchtten van Dordrecht naar Rijs voor de schone lucht: de puffer was ineens niet meer nodig

Het gezin van Karen en Roel Slikker verhuisde in de zomer van 2019 van Dordrecht naar Gaasterland. Ze vonden er schonere lucht voor hun dochter Mirthe.

Moeder en dochter Karen en Mirthe Slikker, thuis in Rijs.

Moeder en dochter Karen en Mirthe Slikker, thuis in Rijs. FOTO NIELS DE VRIES

Als Mirthe een sprintje trekt, kijkt Karen Slikker het genoegzaam aan. ,,Wat een verschil. Ze houdt hard lopen en hard fietsen veel langer vol voor ze buiten adem raakt. Dat kon in Dordrecht helemaal niet”, vertelt ze bij haar huurhuis in Rijs.

Het gezin Slikker wilde al de drukte in de Randstad verruilen voor een plek waar ze werk konden vinden. Omdat in beide families astma voorkomt en vanwege de luchtwegklachten van Mirthe, de jongste van twee dochters, zochten ze een regio met schone lucht. ,,Op vakantie in Zeeland en Friesland hadden we al gemerkt dat ze daar minder klachten had. We hebben gewoon op de kaart gekeken waar schone lucht was en geen drukke weg in de buurt was. Daar hebben we gezocht”, vertelt Karen.

Haar man kon werk vinden in Makkum en zo kwamen ze terecht op een vakantiepark in Oudemirdum. ,,We konden niet direct een geschikt koophuis vinden, dat zoeken we nog steeds”, zegt Karen, die zelf werk in Heerenveen vond.

Pufjes

De inmiddels 5-jarige Mirthe had in Dordrecht in de herfst en de winter onderhoudspufjes nodig en bij inspanning weer een ander pufje, vertelt moeder Karen. Toen ze naar Gaasterland verhuisden was ze aanvankelijk nog sceptisch of de nieuwe omgeving wel effect zou hebben op hun kind. Inmiddels weet ze beter. ,,Ze heeft nog wel een keer verkoudheidsklachten gehad, waarvoor we naar de huisarts zijn geweest. Maar dat was geen benauwdheid, pufjes had ze niet meer nodig. Fantastisch, na een jaar hebben we de inhalators maar weggedaan.”

De Slikkers bleken niet de enige ‘luchtvluchtelingen’ op het vakantiepark in Oudemirdum. ,,Ik kwam een vrouw tegen die uit Hilversum was verhuisd voor haar zoontje van 4. Dat jongetje moest eerder dágelijks een puf, maar kon nu helemaal zonder. Je kunt echt een groot effect zien.”

'Als je ziet dat kinderen zo erg kunnen opknappen van schone lucht, dan gun je ieder kind dat'

Toch ging het dit najaar opnieuw mis. Mirthe kreeg af en toe weer last van benauwdheid in het huurhuis in Rijs, waar het gezin naar verhuisd was. ,,Noem het naïef, maar hier staat een houtkachel. Dat is heel leuk en gezellig om te gebruiken, maar bleek niet een succes. Ik kreeg er zelf ook een beetje last van.”

Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide, meldt het Longfonds. Nergens in Europa ligt dit percentage hoger. ,,Als je ziet dat kinderen zo erg kunnen opknappen van schone lucht, dan gun je ieder kind dat”, vindt Karen. Het is haar motivatie om dit verhaal vertellen. ,,Het is zo sneu dat heel veel kinderen last hebben van vuile lucht. Ieder kind verdient gezonde lucht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Gezondheid
Instagram