Kans op schaatsijs dit weekend? IJsmeester denkt van niet (en volgende week kan het al gaan dooien)

Het was nog even spannend of het ging lukken vanwege de sneeuw, maar Jesse Waterlander uit Wolvega maakte woensdag op een ondergelopen stuk land van It Fryske Gea zijn eerste kilometers op natuurijs. Foto: René Wiegmink

Het ijs kan deze week volop aangroeien met de strenge tot zeer strenge vorst, waardoor er dit weekend op sommige plaatsen geschaatst kan worden. Maar daarna kan het snel klaar zijn: de dooi zet mogelijk volgende week al in, zo meldt Weeronline.

Geleidelijk draait de wind komende week naar het zuiden en komt de aanvoer van minder koude en mogelijk zelfs zachte lucht op gang. Dat kan al aan het begin van volgende week gebeuren, met dooi tot gevolg. De kans hierop wordt op 70 procent geschat.

In tegenstelling tot afgelopen weekend staat er niet veel wind, dat maakt in combinatie met vorst de omstandigheden uitstekend voor het aangroeien van schaatsijs. Regionaal kan het zelfs streng vriezen met temperaturen van 15 graden onder nul.

‘Op in soad plakken leit noch mar in skyltsje’

Toch acht ijsmeester Sytse Kroes van de Friesche IJsbond, waarin de 22 Friese IJswegencentrales verenigd zijn, de kans dat er op veel plekken in Friesland dit weekend al geschaatst kan worden niet zo groot. Kroes is degene die uiteindelijk beoordeelt of het ijs betrouwbaar is.

Kroes maakte gisteren nog een rondje door de provincie. ,,Wat ik seach, foel my wat ôf. Op in soad plakken leit noch mar in skyltsje, de oangroei moat eins noch begjinne. It is trouwens gjin smots mear, it begjint wat mear op iis te lykjen.”

Beschaatsbaar ijs komt er op veel plaatsen pas als het na het weekeinde nog even flink door vriest. ,,Ik soe der hiel graach noch fjirtjin dagen mei froast achteroan ha wolle”, zegt Kroes, maar of we die veertien dagen ook krijgen valt nog maar te bezien, met mogelijke dooi in aantocht.

Op meren en plassen grootste kans op schaatsijs

Een grote kans op schaatsijs is er mogelijk op meren, grote recreatieplassen en grotere vaarten, op veel sloten en vaarten lijkt de kans goed schaatsijs al verkeken, omdat hier zondag en maandag al ‘bruin sneeuwijs’ is ontstaan, dit ijs is broos en niet betrouwbaar om met meerdere mensen op te schaatsen.

Ook op ondergelopen weilanden kan er al vrij snel geschaatst worden. Woensdagochtend waagde Jesse Waterlander uit Wolvega zich op een ondergelopen stuk land van It Fryske Gea. Langs het spoor maakte hij op het stuk moerasland aan de Domeinenweg zijn eerste schaatskilometers. Een groepje ‘schoonmakers’ had het ijs dinsdag al sneeuwvrij gemaakt, mogelijk heeft dat geholpen bij de aangroei van goed schaatsijs.

Want sneeuw kan dus een negatieve invloed op het ijs hebben, maar terugtrekkend water kan ook een belemmering vormen voor een goede ijsvloer: het water stond in veel rivieren en vaarten erg hoog en dat water begint nu langzaam weer te zakken. Wanneer zich een ijsvloer vormt terwijl het water zakt, kan er lucht tussen water en ijs komen. Dit ijs kan makkelijker scheuren en breken.

De allergrootste kans op schaatsijs is er natuurlijk op ijsbanen. Door het dunnere laagje water op een veelal harde ondergrond kan hier sneller een sterke ijsvloer ontstaan.

Nieuws

menu