Kamervragen over matchfixing schaatscoach Anema

Anema: spreken is zilver, zwijgen is goud ANP

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema in 2014 en de rol van NOC-NSF.

NOC-NSF was op de hoogte van de poging van Anema om een akkoord te sluiten met de Nederlandse teamleiding, maar bracht dit destijds niet naar buiten. De sportkoepel liet eerder weten dat ze het niet eerder aan Internationaal Olympisch Comité hebben gemeld, omdat de sanctie al was bepaald en afgedaan.

Sharon Dijksma van de PvdA schrijft op Twitter dat ze wil weten of de sportkoepel wist van de poging tot matchfixing op de Winterspelen in Sotsji door Anema, wat ze hiervan vinden en wie er verantwoordelijk voor is dat dit pas na vier jaar naar buitenkomt.

Matchfixing

Jillert Anema deed tijdens de winterspelen in Sotsji namens de Franse ploeg een voorstel aan de Nederlandse teamleiding om een akkoord te sluiten voor de race op de ploegenachtervolging. De toenmalige chef de mission Maurits Hendriks weigerde dat. Anema kreeg vervolgens een waarschuwing van NOC-NSF.

Ophef

De ophef ontstond nadat NOC-NSF donderdag het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op de hoogte bracht van het incident met Anema tijdens de winterspelen in Sotsji. Dit nadat de Friese schaatstrainer zelf zijn verhaal deed in de Volkskrant.

'Eerder gedeeld moeten worden'

Minister Bruins van Sport laat aan het begin van de ministerraad weten dat hij vindt dat dit sport zaken eerder gedeeld moeten worden. De minister gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd in de matchfixingszaak en wat de rol van NOC-NSF is geweest.

Nieuws

Meest gelezen