Kamervragen PvdA over 'begrip' voor pietenblokkade

De PvdA vindt het niet kunnen dat kabinetsleden begrip tonen voor de blokkade op de A7 waarbij Zwarte Piet-demonstranten zijn tegengehouden.

Fractievoorzitter Lodewijk Asscher en Kamerlid Attje Kuiken stellen hier vragen over aan minister Ollongren van binnenlandse zaken.

De blokkade op de A7 bij Oudehaske was bedoeld om een anti-Zwarte Piet-demonstratie bij de sinterklaasintocht in Dokkum te verhinderen. Onder meer staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) toonde daar afgelopen week begrip voor.

Rutte

Tijdens zijn verkiezingsbezoek in Leeuwarden stelde premier Rutte zaterdag al dat de demonstranten beter een andere dag hadden kunnen kiezen. ,,Ze kunnen 364 dagen per jaar demonstreren.’’

De PvdA vraagt nu aan Ollongren of dit begrip niet het signaal uitzendt dat iedereen zomaar een demonstratie mag verhinderen. En of de minister-president mag bepalen op welk dagen Nederlanders wel of niet mogen protesteren.

Om tafel

De partij vraag de minister ook of zij bereid is om met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet om tafel te gaan ,,om te zorgen dat de intocht van 2018 zonder incidenten verloopt.’’

Nieuws

Meest gelezen