Kamerlid Theo Hiddema heeft Friese statenzetel in beraad

FOTO ARCHIEF LC

Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie (FvD) heeft woensdag genoeg stemmen gekregen voor een zetel in provinciale staten.

Hiddema, Fries-om-utens in Maastricht, kreeg in Friesland 8318 stemmen, blijkt uit de voorlopige uitslagen. Volgens FvD-voorlichter Jeroen de Vries weet Hiddema nog niet of hij die zetel ook daadwerkelijk inneemt.

In Friesland was Hiddema lijstduwer. Als hij de zetel innneemt, zou hij moeten verhuizen. Hij was echter ook lijstduwer in Limburg. Ook daar kreeg hij mogelijk voldoende stemmen voor een zetel.

Bij de verkiezingen draait het niet alleen om zetels, maar ook om de mensen die de zetels voor hun partij mogen innemen. Wie niet hoog genoeg op de kandidatenlijst staat, kan met voldoende voorkeursstemmen een kandidaat die wél een zetel veroverde verdringen. Daarvoor is een kwart van de kiesdeler genoeg.

De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen (299.202) gedeeld door het aantal zetels in provinciale staten (43): 6958. Voor een voorkeurszetel zijn dan 1739 stemmen nodig. Het gaat nog om voorlopige cijfers. De definitieve uitslag wordt maandag bekend.

In Friesland lijkt het alleen Hiddema gelukt om langs deze weg hoog genoeg op de lijst te komen voor een zetel. FvD kreeg hier zes zetels. Als Hiddema toehapt, kost dat Johann Stellema uit Dokkum zijn plaats.

Nieuws

Meest gelezen