Kamer: geen gaswinning in Waddengebied

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een wetswijziging komt die ervoor zorgt dat mijnbouwbedrijven in de toekomst geen gas meer kunnen winnen in het Waddengebied.

De PvdA gaat mee met een groot deel van de oppositie, waardoor er een Kamermeerderheid is die tegen nieuwe gaswinning in het Waddengebied is.

Dat zei Jan Vos van de PvdA woensdag in de Tweede Kamer. Daar debatteert de Kamer met minister Henk Kamp van Economische Zaken over de nieuwe mijnbouwwet en de betere bescherming voor mens, milieu en maatschappij bij gaswinningen.

,,De PvdA overweegt een wetsvoorstel die het onmogelijk maakt naar gas te boren in het Waddengebied, de Waddeneilanden, Unesco Werelderfgoed en Natura2000-gebieden", sprak Vos.

Ook GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en SP zien dat graag gebeuren.

De steun van de PvdA is nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. VVD en CDA spraken zich niet helder uit tegen gaswinning in het Waddengebied.D66 wil geen boortorens in natuurgebieden. Zij zien liever boortorens aan de rand van de gebieden.

Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft geen problemen met boortorens aan de rand die boren onder de kwetsbare gebieden, zolang het geen schade oplevert.

De PvdA benadrukt wel dat het niet automatisch geldt voor alle Natura2000-gebieden in Nederland. Op het land telt Nederland 400 kleine gasvelden.

GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat Jan Vos en de PvdA, ,,heeft het Waddengebied gered", door mee te gaan met de wetswijziging.

Er kwamen enkele demonstranten naar Den Haag om zich uit te spreken tegen de gasboringen.

Op het plein voor de Tweede Kamer hebben tegenstanders van de proefboringen, verkleed als monnik, 27.500 handtekeningen overhandigd aan leden van de Kamer .

Volg het debat hier of hieronder via onze verslaggever Ton van der Laan.

Nieuws

menu